HK ČR: České podniky se představily na Česko-indickém podnikatelském fóru v Dillí

13.03.2013 21:20

Dillí, 13. března 2013 Doprovodná podnikatelská mise ministra průmyslu a obchodu ČR Martina Kuby se z bangladéšské Dháky přesunula do indického Dillí. Čeští podnikatelé v čele s Hospodářskou komorou České republiky (HK ČR) se první den v Dillí v úterý 12. března zúčastnili Česko-indického podnikatelského fóra, kde o 35 zástupců českých firem projevilo zájem 115 indických protějšků.

HK ČR: České podniky se představily na Česko-indickém podnikatelském fóru v Dillí
Foto: Archiv
Popisek: Hospodářská komora - logo

Česko-indické podnikatelské fórum se uskutečnilo na půdě Federace indických obchodních a průmyslových komor (FICCI) a o české firmy byl ze strany indických partnerů nebývalý zájem. Předmětem řady diskuzí byla možná spolupráce především v oblasti zelených technologií, které šetří životní prostředí, diskutována byla i oblast energetiky a dopravní infrastruktury. Dvoustranných jednání v rámci fóra se zúčastnilo přes 100 indických firem. „Indie je pro Českou republiku zemí, kterou máme rádi a se kterou máme dlouhodobě výborné obchodní vztahy. Osobně jsem v Indii několikrát v posledních letech vedl podnikatelské delegace a mohu oboustranný zájem potvrdit. Nyní je Indie i oficiální prioritou pro český export a já věřím, že ještě rozšíříme dosavadní vynikající spolupráci mezi jednotlivými firmami,“ řekl úvodem na podnikatelském fóru Petr Kužel, prezident HK ČR a upozornil na skutečnost, že řada českých firem má v Indii již několik let založeny podniky či zřízeno zastoupení. „Zástupci některých těchto firem jsou členy podnikatelské delegace, kterou přivážíme s sebou, ale v zásadě všechny české firmy, které tu dnes s námi jsou, mají v Indii své konkrétní zájmy. Například firma Agile Europe, aktivní v oblasti obnovitelné energie, dnes podepíše memorandum o spolupráci s největším provozovatelem telekomunikačních věží v Indii. Firma Tatra, dlouhodobě přítomná na indickém trhu a dodávající své vozy indickému ministerstvu obrany, má nyní nakročeno k dalším dodávkám vozů a náhradních dílů. Firma ZKL Bearings je v Indii aktivní už od roku 1957, v současnosti dodává ložiska v objemu cca 12 mil. dolarů a v pokročilé fázi je i testovací provoz železničních ložisek pro dodávky do indické železniční infrastruktury. To je jen několik konkrétních příkladů toho, že české firmy mohou být a jsou v Indii úspěšné,“ dodal prezident Kužel.

Na nebývalý zájem o české podniky na podnikatelském fóru navázalo úspěšné bilaterální jednání prezidenta HK ČR Petra Kužela s viceprezidentem FICCI Rakeshem Bakshim, v rámci kterého byly projednány možnosti prohloubení a rozšíření vzájemných vztahů společně s možnostmi zintenzivnění spolupráce a podpory podnikatelské sféry obou zemí. Úspěšné bylo i jednání Strojírenského zkušebního ústavu, s.p., který v indickém Dillí podepsal bilaterální dohodu o pokračující obchodní spolupráci mezi SZÚ a FQC – indickým obchodním partnerem Strojírenského zkušebního ústavu. Uzavřená Dohoda umožní SZÚ dále rozvíjet stávající aktivity v tomto regionu s cílem vytvoření stálého zastoupení SZÚ.

Účastníci podnikatelského fóra společně se zástupci zainteresovaných komor první den v Dillí rovněž jednali se zástupci ČEB a EGAB, kteří všechny zúčastněné ubezpečili v tom, že obě tyto instituce jsou připraveny finančně podpořit indické projekty českých exportérů.

Dnes se podnikatelská delegace společně s ministrem průmyslu a obchodu ČR Martinem Kubou přesouvá z Dillí do Auranabádu, kde se zúčastní prohlídky tamního montážního závodu vozů Škoda Auto. Poté je na programu přesun do Bombaje, kde je zítra tj. ve čtvrtek 14. března stěžejním bodem programu účast českých podniků na strojírenském veletrhu India Engineering Sourcing Show (IESS).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komora.cz

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…