Český rozhlas: Přímý přenos Pocty Wagnerovi s Jiřím Bělohlávkem

29.04.2013 11:04

Mozart a Wagner jsou dva autoři, kteří se vystřídají ve večerním programu České filharmonie 1. května 2013. Abonentní koncert s názvem Pocta Wagnerovi zprostředkuje stanice Vltava z pražského Rudolfina v přímém přenosu od 19.30 hodin. Na 22. května totiž připadá 200. výročí skladatelova narození. Orchestr řídí Jiří Bělohlávek, hlavním hostem je pěvkyně Karita Mattila, oceněná několika Grammy.

Český rozhlas: Přímý přenos Pocty Wagnerovi s Jiřím Bělohlávkem
Foto: red
Popisek: Český rozhlas

Vedle šéfdirigenta Jiřího Bělohlávka, mladých instrumentalistů Jakuba Fišera a Jana Bartoše, skvělého mladého koncertního mistra orchestru Josefa Špačka v roli sólisty a mezzosopranistky Katariny Karneusové vystoupí ve finále večera mezinárodně vysoce uznávaná finská sopranistka Karita Mattila, která bude sólistkou slavné závěrečné scény z Wagnerovy opery Tristan a Isolda - Isoldiny smrti z lásky.

„Karita Mattila je sólistkou, kterou zná publikum v Metropolitní opeře, v Covent Garden v Londýně, Vídeňské státní opeře a dalších významných operních domech. Prodala přes 150.000 zvukových nosičů, získala několikrát prestižní cenu Grammy. V roce 2004 to bylo dokonce za roli Jenůfy nazpívanou v češtině.

Její příjezd je pro tuzemské kulturní dění velkou událostí, a proto jsme rádi, že její vystoupení můžeme zprostředkovat posluchačům z celé České republiky,“ uvádí Petr Veber, vedoucí redakce vážné hudby stanice Vltava. V dramatické roli Isoldy dosud nebylo a zatím ani  nebude na jevištích možné Karitu Mattilu slyšet, tím spíše jde podle něj o mimořádnou příležitost.

Jiří Bělohlávek a Karita Mattila se na pražském pódiu setkají poprvé. V cizině již ovšem spolupracovali mnohokrát, a to na operních scénách. Sólistka tato setkání s českým dirigentem považuje za nezapomenutelná - díky jedinečné hudbě Leoše Janáčka, nad níž se scházeli. Sopranistka už ztvárnila Jenůfu v opeře Její pastorkyňa, za kterou získala v roce 2004 cenu Grammy, ale i Emilii Marty ve Věci Makropulos či Káťu Kabanovou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Český rozhlas

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká obchodní inspekce vloni zjistila celkem 8 případů diskriminace

22:04 Česká obchodní inspekce vloni zjistila celkem 8 případů diskriminace

Česká obchodní inspekce v průběhu minulého roku kontrolovala, zda nedochází ze strany obchodníků k d…