ČEZ: Havárie na Lipně zaměstnala desítky hasičů a specialistů. Nanečisto

28.05.2013 9:11

Simulovaný požár a následný transport zraněného provozního elektrikáře z podzemní strojovny – to byly hlavní body havarijního cvičení, které dnes ráno proběhlo na lipenské elektrárně. Vedle domácích jednotek HZS z Frymburka a Českého Krumlova se ho zúčastnili také zástupci hasičů z Rakouska.

ČEZ: Havárie na Lipně zaměstnala desítky hasičů a specialistů. Nanečisto
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Čidlo elektronické požární signalizace v elektrárně pod lipenskou hrází se hlasitě rozezvučelo a obsluze výrobny elektřiny na největším umělém jezeře v České republice bylo v tu chvíli jasné, že toto pondělní ráno ji nečeká lehká služba. Ve čtvrt na devět už stály před branami elektrárny vozy Hasičského záchranného sboru ze stanic ve Frymburce a Českém Krumlově. K výjezdu je donutil požár v šikmém 45° tunelu určeném k dopravě technologického zařízení a personálu do podzemní strojovny.
 
Všechno působilo věrohodně a nezasvěceného mohlo svádět k domněnce, že na Lipně hoří a potřebuje okamžitou pomoc. Ve skutečnosti však bylo v plném běhu havarijní cvičení, které mělo prověřit připravenost a souhru všech složek integrovaného záchranného systému.
 
„Simulovaný požár vznikl v důsledku zkratu při výkonu práce provozního elektrikáře,“ říká vedoucí odboru provozu vodní elektrárny Lipno Bedřich Kučera. Po uhašení „požáru“ přistoupili hasiči k lokalizaci a transportu „zraněného“ pracovníka pomocí výtahu v šikmém tunelu. Před půl desátou operace, které se zúčastnili také zástupci hasičů z Rakouska, skončila.
 
Akce proběhla v době, kdy na lipenské elektrárně probíhá největší modernizace za více než 50 let jejího provozu. Při generální opravě soustrojí TG1 dochází mj. ke:
 
- kompletní výměně turbíny (především zabetonované spirály, oběžného kola, rozváděcího ústrojí, turbínového ložiska)
- výměně statoru generátoru a opravě  rotoru
- výměně regulace turbíny - přechod  na vysokotlaké zařízení (cca 200 bar)
- přetěsnění všech potrubních systémů
- opravám revizního těsnění kulového uzávěru
- opravám vtokového objektu – zejména oprava česlic a rychlozávěru a vodících kolejnic rychlozávěru.
 
Více o vodních zdrojích Skupiny ČEZ v ČR

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČEZ

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Skupina České dráhy loni hospodařila s rekordním ziskem téměř čtyři miliardy

11:27 Skupina České dráhy loni hospodařila s rekordním ziskem téměř čtyři miliardy

Konsolidovaný hospodářský výsledek Skupiny ČD před zdaněním dle Mezinárodních standardů účetního výk…