AČCKA: Slovinsko inspiruje udržitelností a gastronomií, cestovní kanceláře a agentury potvrzují rostoucí zájem

25.11.2023 22:08 | Tisková zpráva

Profesní sdružení cestovních kanceláří a cestovních agentur v ČR organizuje v letošním roce již druhé zasedání svých členů v zahraničí. 68 reprezentantů z řad českých cestovních kanceláří a agentur se vypravilo do nejzelenější země EU, Slovinské republiky.

AČCKA: Slovinsko inspiruje udržitelností a gastronomií, cestovní kanceláře a agentury potvrzují rostoucí zájem
Foto: AČCKA
Popisek: AČCKA

55. konference AČCKA se koná ve dnech 25.11.-28.11.2023 u Bledského jezera v hotelu Rikli Balance, patřícího do skupiny Sava Hotels, a dále v termálních lázních Thermana Laško. Hlavními partnery akce tak jsou: Slovenska turistčina organizacija (STO) a její zastoupení v ČR Slovenija center, Sava Hotels & Resorts a Thermana Laško. Na poznávacím programu se dále podílejí města Bled, Radovljica a Celje a destinace Julské Alpy.

Slovinsko již nepatří pouze mezi tranzitní země Evropy, ale naopak jej každoročně vyhledává pro svou dovolenou rostoucí počty Čechů. Destinace je atraktivní pro svůj rozmanitý potenciál, zejména z pohledu geografie. Nalezneme zde Alpy pro letní i zimní outdoorové radovánky, překrásná lesní pásma s jezery v pahorkatinách ideálních pro pěší turistiku a cykloturistiku či krasové jeskyně pro poznávání. Za účelem gastronomie a vinařské turistiky budou zájemci ve Slovinsku spokojeni s množstvím vinařských oblastí a mořské pobřeží, dlouhé sice jen necelých 47 km, umožňuje pohodu a relax na pláži. Slovinsko nabízí velké množství termálních lázní pro zdravotní, volnočasovou i rodinnou relaxaci. Z oblasti městské turistiky pak v zájmu vévodí města Lublaň, Piraň, Bled, Maribor, Celje či Ptuj.

Delegace českých majitelů a vrcholných manažerů cestovních kanceláří a agentur dorazila přímým autobusovým spojem z Prahy a Brna na třídenní akci, jež obsahuje odborný program s informacemi o legislativních výzvách zasahujících do činnosti CK/CA, připravovaných projektech asociace a tématu udržitelnosti v cestovním ruchu.

Anketa

Podporujete stávku ČMKOS?

hlasovalo: 21865 lidí

Slovinsko se v posledních letech dostává do pozornosti světových médií, díky svému aktivnímu přístupu právě k udržitelnosti cestovního ruchu a špičkové gastronomii. Například National Geographic zařadil Slovinsko pro rok 2023 mezi 25 inspirativních zemí světa v kategorii přírodního prostředí.

Roman Škrabánek, prezident AČCKA a majitel cestovní kanceláře s rozsáhlou nabídkou lázeňských a poznávacích zájezdů ve Slovinsku, potvrdil rostoucí zájem ze strany českých turistů o tuto destinaci. „Čeští turisté preferují pro svou dovolenou destinace s dojezdovou vzdáleností z ČR a jsem velmi potěšen, že právě ve Slovinsku obsazují 5. příčku v počtu příjezdů i přenocování.“

Michal Kůra, ředitel Slovenija center, zastoupení STO v České republice, doplňuje: „Těší nás každoroční nárůst spokojených českých turistů, kteří přijíždějí objevovat turistické cíle a užívají si krásnou slovinskou přírodu, památky, lázně, gastronomii i mořské pobřeží. Přibývá i CK, které nabízejí pro své klienty zájezdy do Slovinska. Jsme potěšeni, že můžeme pro AČCKA připravit tuto akci a při workshopu se slovinskými partnery jim i umožnit rozšířit jejich aktivity a nabídku ve Slovinsku“.

Cestovní ruch Česká republika – Slovinsko

Slovinsko má vynikající středoevropskou polohu a svou vzdáleností je snadno dostupné z České republiky pozemní dopravou. Na svém území o velikosti přibližně Moravy jedinečně kombinuje 4 geografické světy - Alpské podnebí s podnebím Středozemního moře, oblast Krasu a Panonskou nížinu.

V loňském roce docílilo Slovinsko necelých 6 mil. příjezdů z celého světa s průměrnou délkou pobytu 2,7 nocí a denní útratou 187 EUR na osobu. Podílem na HDP tak zaujímá cestovní ruch ve Slovinsku 9,2 %.

Z pohledu přenocování i příjezdů Češi obsadili za rok 2022 pátou příčku s celkovým počtem 569 tis. nocí, což bylo o 72 % více oproti r. 2021, a celkovým počtem příjezdů 208 tis. osob.

Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA) je české profesní sdružení subjektů cestovního ruchu, založené v roce 1991. Mezi řádné členy AČCKA se řadí cestovní kanceláře a cestovní agentury (CK/CA), zabývající se příjezdovým, domácím a zejména výjezdovým cestovním ruchem. AČCKA již 30 let zastupuje a chrání hospodářské zájmy svých členů, podporuje informovanost podnikatelů v cestovním ruchu a rovněž široké veřejnosti, i díky svému dlouhodobému členství v mezinárodní asociaci ECTAA. AČCKA přispívá k pozitivnímu rozvoji cestovního ruchu, etiky podnikání a profesní prestiže.

Slovinské turistické informační centrum v Praze poskytuje informace pro všechny, kteří chtějí objevovat Slovinsko, slovinskou přírodu, hory, kulturu, památky, jídlo, víno a poznat místní obyvatele. Navštívit lze centrum na adrese Římská 16, Praha 2. Neváhejte probrat vaše plány a představy a nechat si doporučit zajímavá místa i aktivity a odneste si zajímavé prospekty nebo mapy. Naplánujte si svou cestu po Slovinsku dle vašich představ!

Více informací najdete ZDE a ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Infocentrum JE Dukovany zve na speciální zábavně naučný dětský program „Po stopách elektřiny“

19:19 ČEZ: Infocentrum JE Dukovany zve na speciální zábavně naučný dětský program „Po stopách elektřiny“

Energetici na sobotu 4. května připravili pro malé návštěvníky speciální program zaměřený na výrobu …