AČCKA: Kam cestují Češi na Valentýna?

12.02.2014 10:11

Vedle exotických pobytů nahrává teplé počasí eurovíkendům

AČCKA: Kam cestují Češi na Valentýna?
Foto: Forum Nová Karolina
Popisek: Zámky lásky

Měsíc únor spolu s obdobím Vánoc a Silvestra je obecně považován za nejvyšší sezónu v exotických zájezdech. Cestovní kanceláře i v letošním roce hlásí plnou obsazenost pobytů v exotických zemích v těchto žádaných termínech, kdy v ČR a západní Evropě probíhají jarní prázdniny. Na termín Valentýna (pobyty zahrnující pátek 14. února) evidují cestovní kanceláře zvýšený zájem párů, které chtějí cestovat bez dětí a užívat si romantiky.

Čeští turisté si v letošním roce rezervují na období Valentýna převážně eurovíkendy, tedy pobyty v evropských městech na prodloužené víkendy. Letos díky teplému únorovému počasí vedou italská města Řím a Florencie. Paříž, o kterou zájem Čechů dlouhodobě neupadá, však v letošním roce obsadila až třetí příčku.

Klienti z vyšší příjmové skupiny se v této době zajímají zejména o luxusní romantické pobyty na Maledivách. Cena týdenního zájezdu s polopenzí v hotelu 4* na Maledivách se pohybuje od 50 tis. Kč na osobu, v termínu Valentýna jsou však tyto kapacity téměř vyprodány.

Rovněž v oblasti Karibiku jsou oslavy svátku zamilovaných velmi oblíbené. Průměrný počet přenocování evropského turisty v této oblasti je 12 nocí, naopak bohatší americká klientela s cílem překvapit svou drahou polovičku navštěvuje karibské destinace v období Valentýna i na kratší než týdenní pobyty. Mezi českými turisty jsou v polovině února nejnavštěvovanější destinace Mexiko, Dominikánská republika a Jamajka.

V asijských destinacích je rozšířenost oslav svátku Valentýna minimální oproti euroamerickým regionům. Ale např. v Thajsku začíná být donedávna neznámý svátek velmi populární mezi mladými Thajci. Proto ani v asijských zemích nepřijdou oslavenci úplně zkrátka.

Podle našich odhadů vycestovalo v loňské zimní sezóně (listopad 2012 - březen 2013) do exotických destinací cca 145 tis. Čechů, z toho přibližně polovina (65 tis.) vycestovala přes cestovní kancelář. V období února vycestuje do exotických zemí přibližně o 10 % turistů více, než je tomu v ostatních zimních měsících (vyjma prosince).

Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA) je české profesní sdružení subjektů cestovního ruchu, založené v roce 1991, které má v současné době více než 250 členů z řad subjektů cestovního ruchu. AČCKA, jako jediný zástupce za Českou republiku, je také členem ECTAA - asociace sdružující národní asociace cestovních kanceláří a cestovních agentur zemí Evropské unie (http://www.ectaa.org), účastní se zasedání a své členy pravidelně informuje o aktuálním dění z oblasti evropské legislativy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

22:08 AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

V polovině dubna se CHKO Jeseníky sčítaly sovy. Akci pořádala Agentura ochrany přírody a krajiny ČR …