AOPK ČR: Dvacet milionů záznamů o výskytu našich druhů

22.05.2017 18:39

Největší databázi údajů o výskytu a rozšíření druhů živočichů, rostlin a hub na našem území provozuje Agentura ochrany přírody a krajiny ČR.

AOPK ČR: Dvacet milionů záznamů o výskytu našich druhů
Foto: red
Popisek: Agentura ochrany přírody a krajiny ČR

Největší databázi údajů o výskytu a rozšíření druhů živočichů, rostlin a hub na našem území [1] provozuje Agentura ochrany přírody a krajiny ČR. Právě dnes počet záznamů překročil hranici dvaceti milionů. Záznamem svého pozorování do ní může přispět kdokoli. Mezinárodní den biodiverzity, který připadá právě na dnešek, vybízí k tomu podívat se nejen na současné, ale i na historické rozšíření jednotlivých druhů. 

„Chtěli jsme, aby databáze sloužila každému, a proto připravujeme její otevření pro širokou veřejnost, ale zájemci si už dnes mohou najít podrobné informace o přibližně 24 tisících druzích na kartách druhů [2]. Pro veřejnou správu je databáze základním zdrojem informací, k dispozici má nejen údaje o druzích chráněných či jinak významných, ale i běžných. I ty jsou často důležité pro pochopení kvality konkrétního území,“ vysvětluje František Pelc, ředitel Agentury ochrany přírody a krajiny ČR. 

Milovníkům přírody také už třetím rokem slouží mobilní aplikace BioLog. Funguje jako terénní digitální zápisník pozorování naší fauny a flóry, propojený přímo s databází. Letošní květen se už stal rekordním měsícem za celou dobu existence aplikace, do databáze už přibylo přes 4,5 tisíce záznamů  - ze skupin jsou nejčastěji zapisováni ptáci. Dnes byla uvolněna nová verze aplikace, která její využívání významně rozšiřuje v souvislosti s otevřením dat pro veřejnost. Data je v ní možné i prohlížet pomocí funkce Mé okolí. Ta uživateli přímo v terénu ukáže, které druhy už v daném místě byly zaznamenány.

„Rádi bychom do ochrany přírody a jejího pozorování zapojili co nejvíce lidí. Mobilní aplikace BioLog jim usnadňuje práci. Nepotřebují tužku ani zápisník, vše mohou lokalizovat, vyfotit a zapsat bez problémů přímo v terénu, jména druhů je možné zadávat i hlasem. Svá pozorování nám zaslalo už 451 milovníků přírody,“ vysvětluje Jan Zárybnický, ředitel odboru informačního systému ochrany přírody Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

Link pro stažení aplikace BioLog: https://play.google.com/store/apps/details?id=cz.nature.biolog

Stránky k aplikaci: http://biolog.nature.cz/

Poznámky:

[1] Nálezová databáze ochrany přírody: http://portal.nature.cz
[2] Vyhledávání pro jednotlivé druhy (karta druhu): http://portal.nature.cz/kartydruhu/

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…