AOPK ČR: Likvidace invazního raka mramorovaného na Proseku

12.04.2017 15:39

V loňském roce vstoupilo v platnost PROVÁDĚCÍ NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) č. 2016/1141, kterým se přijímá seznam invazních nepůvodních druhů s významným dopadem na Unii (tzv. unijní seznam).

AOPK ČR: Likvidace invazního raka mramorovaného na Proseku
Foto: red
Popisek: Agentura ochrany přírody a krajiny ČR

Současný unijní seznam obsahuje   37 druhů rostlin a živočichů s významným dopadem na biodiverzitu a ekosystémové funkce. Tyto druhy  se již nyní nesmějí dovážet do České republiky a platí pro ně zákaz držení, uvádění na trh, rozmnožování a zejména uvolňování do životního prostředí (nyní platí tzv. přechodná opatření).

Jedním z druhů na unijním seznamu je rak mramorovaný (Procambarus fallax var. virginalis), oblíbený mezi akvaristy. Nebezpečný je zejména partenogenetickým způsobem rozmnožování, kdy stačí jedna uniklá samička a z jejích neoplozených vajíček se vylíhne životaschopné potomstvo. Rak u nás snadno přežívá a navíc je potenciálním přenašečem račího moru, fatálního pro autochtonní raky říčního a kamenáče. První výskyt tohoto raka ve volné přírodě v ČR už byl potvrzen, konkrétně v rybníčku na Praze 9 – Proseku, kde jde zřejmě o důsledek vypuštění nezodpovědným chovatelem.  Nález uskutečnil tým dr. Patoky z ČZU, kteří s kolegy z PřF UK a JČU navrhli postup a metodiku odstranění raka z lokality. Ta byla přímo na místě konzultována se zástupci Městské části Praha 9 a Magistrátu hl. m. Prahy. V těchto dnech již probíhá odvodnění a odbahnění lokality a ošetření zbylých potenciálních úkrytů chlorovým vápnem. Tyto kroky společně s aktuálním a následným monitoringem by měly vést k odstranění raka z této lokality a zabránit tak možnosti rozrůstání jeho populace.

Zároveň tímto apelujeme na i další chovatele mramorovaných raků – je zakázáno tyto živočichy vypouštět do volné přírody (dle zákona o ochraně přírody a krajiny), jde o závažné ohrožení nejen populací našich původních raků. Pokud se kdokoliv s mramorovaným rakem setkal ve volné přírodě, prosíme o neprodlené nahlášení nálezu na AOPK ČR (invaznidruhy@nature.cz). Včas zjištěné druhy je ještě možné z dané lokality odstranit, v případě početnějšího rozšíření již naturalizované populace se již jedná o úkol prakticky nerealizovatelný.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Výsledky evropských voleb oznámí úřad 9. června večer

19:02 Český statistický úřad: Výsledky evropských voleb oznámí úřad 9. června večer

Český statistický úřad v souladu se zákonem zveřejní výsledky voleb do Evropského parlamentu až po u…