AOPK ČR: Mezinárodní rok jeskyní a krasu pokračuje i letos

13.04.2022 8:31 | Tisková zpráva

Akci organizuje Mezinárodní speleologická unie (UIS), celosvětová organizace průzkumníků jeskyní a krasu, vědců, manažerů a pedagogů.

AOPK ČR: Mezinárodní rok jeskyní a krasu pokračuje i letos
Foto: red
Popisek: Agentura ochrany přírody a krajiny ČR

Členem UIS je Česká speleologická společnost,  partnery Mezinárodního roku jeskyní a krasu 2021-22 z Česka jsou také Agentura ochrany přírody a krajiny ČR, Správa jeskyní ČR a Česká geologická služba. Hlavní událostí Mezinárodního roku jeskyní a krasu 2021-22 je Mezinárodní speleologický kongres naplánovaný na 24. – 31. července 2022 v Savojsku ve Francii. Původně byl Mezinárodním rokem jeskyní a krasu prohlášen rok 2021, kvůli covidové pandemii byl prodloužen i na rok letošní.

Také v roce 2022 se prakticky do akce zapojí pracoviště AOPK ČR:  Správa CHKO Moravský kras a Správa CHKO Český kras. Akce plánované u příležitosti Mezinárodního roku jeskyní a krasu se budou zveřejňovat postupně. Cílem akcí bude zvýšit ve veřejnosti chápání jeskyní a krasu a jejich ochrany, zvláště v samotných krasových regionech.

AOPK ČR, Správa CHKO Moravský kras v roce 2022 zopakuje výjimečné Dny otevřených dveří Amatérské jeskyně v podzimním termínu. Koncem června proběhnou Dny otevřených dveří jeskyně Býčí skála. Plánují se také Dny otevřených dveří Ochozské jeskyně a Císařské jeskyně (spolu s Dětskou léčebnou v Ostrově u Macochy). Pokračuje putovní výstava o krasu a o partnerech Roku jeskyní, aktuálně je v Zámku ve Křtinách (konferenční centrum Mendelovy univerzity v Brně) a do 2. poloviny roku 2022 bude probíhat série přednášek a exkurzí. Velkou akcí bude úklid Moravského krasu a jeskyní v sobotu 9. 4. 2022. Bude stejně jako vloni zaměřen na úklid starých skládek a vyčištění jeskyní po starých speleologických výzkumech.  Na Punkevních jeskyních k Roku jeskyní pokračuje stálá panelová výstava.

AOPK ČR, Správy CHKO Český kras pořádá od 26. 3. 2022 v Komunitním centru sv. Ludmily na Tetíně filmový festival Ozvěny Ekofilmu. Dále proběhnou přednášky a projekty zaměřené na poznávání jeskyní a krasu pro školy i pro veřejnost, například v knihovně Radotín.  Vloni vyšla skládačka Krásný svět krasu (geologický vývoj až současnost) a brožurku Poustevník Ivan, která kras a jeskyně představuje.

Česká geologická služba pořádá vědeckou konferenci k Mezinárodnímu roku jeskyní a krasu 2021-22 s předpokládaným termínem v září 2022. Česká speleologická společnost se bude k Mezinárodnímu roku jeskyní a krasu 2021-22 prezentovat speleologickou konferencí Speleofórum dne 23. 4. 2022 ve Sloupu v Moravském krasu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Žádost o důchod s detektivní zápletkou - šetření až do složek StB

16:46 Ombudsman: Žádost o důchod s detektivní zápletkou - šetření až do složek StB

Šetření v případě českého seniora žijícího v USA se změnilo v pátrání po důkazech, které by České sp…