AOPK ČR: Netradiční „výlov“

19.12.2016 15:01

V neděli 11. prosince proběhl v přírodní památce Lom Janičův vrch velmi netradiční „výlov“, při kterém hráli hlavní roli potápěči.

AOPK ČR: Netradiční „výlov“
Foto: AOPK ČR
Popisek: Výlov ryb

Ve vytěženém vápencovém lomu u Mikulova se nachází cca 2 ha velké bezodtoké jezero, které bylo v minulosti neuváženě zarybněno. V současné době se AOPK ČR snaží o regulaci rybí obsádky mimo jiné tak, že pravidelně s místní organizací Moravského rybářského svazu organizuje tzv. monitorovací odlovy. Při těchto odlovech jsou z vody odstraňovány všechny ryby, které mají negativní vliv na biologickou rozmanitost jezení vody. Ponechávány (případně dosazovány) jsou pouze některé druhy dravců. Mezi nežádoucí druhy patří také některé kaprovité ryby (např. kapr obecný a karas stříbřitý). Právě tyto dva druhy jsme se pokusili vylovit velmi netradiční metodou – sběrem ryb ze dna pomocí malých podběráků. S nápadem na odlov hibernujících ryb u dna přišli potápěči, se kterými Správa CHKO Pálava již delší dobu spolupracuje. Ti si při předchozích ponorech všimli, že v zimním období je možné ryby na dně jezera doslova sbírat jako houby. Při nedělním odlovu bylo vytaženo 9 karasů stříbřitých (38-45 cm) a jeden kapr obecný (82 cm).

Na Janičově vrchu je rybí obsádka pečlivě monitorována již od roku 2012 a mimo jiné bylo pozorováno, že oba výše uvedené druhy se zde nevytírají a to i když k tomu mají vhodné podmínky. Tento zvláštní jev se nyní pokusí vysvětlit odborníci a odlovené ryby budou podrobeny výzkumu na Akademii věd ČR v Brně, kam byli živí karasi převezeni k chovu v umělých podmínkách.

Tímto bychom chtěli poděkovat všem třem potápěčům, kteří v rámci svého ponoru zmapovali situaci na dně jezera a vylovili ryby dle našich požadavků. Dále děkujeme Moravskému rybářskému svazu za poskytnutí člunu a asistenci při odlovu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

KHS Jihočeského kraje: 153 případů černého kašle, za letošek jich bylo v kraji potvrzeno 1 476

13:04 KHS Jihočeského kraje: 153 případů černého kašle, za letošek jich bylo v kraji potvrzeno 1 476

Za sedmnáct týdnů letošního roku zaznamenali jihočeští hygienici celkem 1 476 případů černého kašle …