AOPK ČR: V chráněné krajinné oblasti Křivoklátsko byla obnovena funkčnost vodních ploch

05.10.2017 18:37

Letošního léta se dočkaly renovace funkční objekty hned u trojice rybníků v křivoklátských lesích.

AOPK ČR: V chráněné krajinné oblasti Křivoklátsko byla obnovena funkčnost vodních ploch
Foto: red
Popisek: Agentura ochrany přírody a krajiny ČR

Po dvou měsících intenzivní práce získal novou podobu Fořtmistrův rybník, skrytý hluboko v lesích v chráněné krajinné oblasti Křivoklátsko, poblíž obce Nový Jáchymov. Oprava s sebou přinesla kompletní rekonstrukci bezpečnostního přelivu, tak aby nový objekt převedl Q100, drenáž vzdušné paty hráze (podchycení průsaků a zvýšení stability hráze), opravu návodního líce hráze pohozem z lomového kamene a osazení zcela nového dvoudlužového požeráku.

Další rekonstrukce zůstane většině očí skryta, jelikož se nachází národní přírodní rezervaci Vůznice, která je veřejnosti nepřístupná. Vodní dílo Vůznice, sevřené v úzkém údolí na toku stejného jména, je unikátní svým stupňovitým skluzem vylámaným ve skále, který navazuje na bezpečnostní přeliv. Dopadiště pod skalní kaskádou skluzu a odpadní koryto je během zvýšených průtoků vystaveno účinkům značné kinetické energie. U tohoto vodního díla byla oprava zaměřena na rekonstrukci právě dopadiště a odpadního koryta, jehož parametry byly na začátku stavby patrné pouze z fragmentů bývalého objektu. Nová podoba odpadu je tvořena lomovým kamenem, který odolá síle vodního proudu a zároveň splňuje náročné požadavky stavby v národní přírodní rezervaci.

V samém závěru se dočkala obnovy také drobná vodní plocha pravidelného tvaru, přiléhavě pojmenovaná Kolečko, která se rovněž nalézá v NPR Vůznice. Jejím odbahněním byl obnoven biotop zvláště chráněných živočichů - silně ohrožené kuňky žlutobřiché, skokana štíhlého, mloka skvrnitého, čolka obecného i horského a ohrožené ropuchy obecné a užovky obojkové, vyskytujících se v tomto mimořádně cenném kousku přírody.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: S kontrolami podnikatelům pomůže aktualizovaná příručka

16:13 Hospodářská komora: S kontrolami podnikatelům pomůže aktualizovaná příručka

jakými kontrolami se může podnikatel setkat, jaká jsou jeho práva a naopak povinnosti? Aktualizovaná…