AOPK ČR: V chráněné krajinné oblasti Křivoklátsko byla obnovena funkčnost vodních ploch

05.10.2017 18:37

Letošního léta se dočkaly renovace funkční objekty hned u trojice rybníků v křivoklátských lesích.

AOPK ČR: V chráněné krajinné oblasti Křivoklátsko byla obnovena funkčnost vodních ploch
Foto: red
Popisek: Agentura ochrany přírody a krajiny ČR

Po dvou měsících intenzivní práce získal novou podobu Fořtmistrův rybník, skrytý hluboko v lesích v chráněné krajinné oblasti Křivoklátsko, poblíž obce Nový Jáchymov. Oprava s sebou přinesla kompletní rekonstrukci bezpečnostního přelivu, tak aby nový objekt převedl Q100, drenáž vzdušné paty hráze (podchycení průsaků a zvýšení stability hráze), opravu návodního líce hráze pohozem z lomového kamene a osazení zcela nového dvoudlužového požeráku.

Další rekonstrukce zůstane většině očí skryta, jelikož se nachází národní přírodní rezervaci Vůznice, která je veřejnosti nepřístupná. Vodní dílo Vůznice, sevřené v úzkém údolí na toku stejného jména, je unikátní svým stupňovitým skluzem vylámaným ve skále, který navazuje na bezpečnostní přeliv. Dopadiště pod skalní kaskádou skluzu a odpadní koryto je během zvýšených průtoků vystaveno účinkům značné kinetické energie. U tohoto vodního díla byla oprava zaměřena na rekonstrukci právě dopadiště a odpadního koryta, jehož parametry byly na začátku stavby patrné pouze z fragmentů bývalého objektu. Nová podoba odpadu je tvořena lomovým kamenem, který odolá síle vodního proudu a zároveň splňuje náročné požadavky stavby v národní přírodní rezervaci.

V samém závěru se dočkala obnovy také drobná vodní plocha pravidelného tvaru, přiléhavě pojmenovaná Kolečko, která se rovněž nalézá v NPR Vůznice. Jejím odbahněním byl obnoven biotop zvláště chráněných živočichů - silně ohrožené kuňky žlutobřiché, skokana štíhlého, mloka skvrnitého, čolka obecného i horského a ohrožené ropuchy obecné a užovky obojkové, vyskytujících se v tomto mimořádně cenném kousku přírody.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Dotace pro zemědělce

Dobrý den, ANO je prý proti tomu, aby získávání dotací pro zemědělce bylo navázáno na ekologické prvky. Zajímá mě proč jste proti? Vychází to z nějakého průzkumu, který dělal irozhlas. Na jednu stranu mi to přijde docela logické, ale nevím teda, co je těmi ekologickými prvky myšleno a zas je fakt, ž...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Kontrolní akce ukázala trvající problém nedodržování limitů přepravy vybraných výrobků

7:02 Celní správa: Kontrolní akce ukázala trvající problém nedodržování limitů přepravy vybraných výrobků

Během regionální kontrolní akce "DRUM 2024" celníci odhalili nelegální přepravu téměř 15 000 kusů, p…