AOPK: Pasáčci přehnali stádo ovcí a koz z Českého krasu do Brd

20.05.2018 16:48

Sto šedesát ovcí a koz dorazilo po celodenním putování na lokalitu Vystrkov u Jinců, kde budou spásat teplomilné trávníky.

AOPK: Pasáčci přehnali stádo ovcí a koz z Českého krasu do Brd
Foto: AOPK.cz
Popisek: Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky

Ráno se stádo vydalo na skoro třicet kilometrů dlouhou cestu z Českého krasu, kde se několik týdnů páslo na stepních trávnících přírodní rezervace Kobyla u Koněprus. Na cestě ho provázeli dva pasáčci se psem, který jim pomáhal zvířata udržet pohromadě. Jejich cesta vedla přes Všeradice, Malý Chlumec a Čenkov až do Jinců a na Vystrkov, kde už je čekal odpočinek a šťavnatá pastva po odpoledním dešti.

Ovce a kozy v Brdech zůstanou až do podzimu, aby na Vystrkově pečovaly o 13 hektarů cenného bezlesí, které by bez péče zmizelo. Teplomilné trávníky, zařazené do II. zóny, mají pastvu naordinovanou i v Plánu péče o CHKO Brdy. Kromě spasení trávy je důležité, že zvířata okusují obrážející křoviny po loňských výřezech, aby práce nepřišla nazmar. Vystrkov je navíc cennou paleontologickou lokalitou, kde hrozí poškození dobýváním zkamenělin. Díky přítomnosti stáda a pasáčka se velkým skupinám komerčních sběračů s krumpáči výpravy komplikují.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Pražští celníci odhalili další nelegální hernu

22:04 Celní správa: Pražští celníci odhalili další nelegální hernu

Pražští celníci v dozoru nad provozováním hazardních her nepolevují. V pražských Nuslích odhalili ne…