APOGEO Esteem: Znalecký ústav získal jako první oprávnění na oblast nemateriální újmy

11.11.2019 9:46

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová vyhověla žádosti znaleckého ústavu APOGEO Esteem, a.s. a rozhodla o změně jeho znaleckého oprávnění.

APOGEO Esteem: Znalecký ústav získal jako první oprávnění na oblast nemateriální újmy
Foto: apogeo.cz
Popisek: APOGEO - logo

Jako jediný ústav v České republice tak nyní Apogeo Esteem disponuje oprávněním pro oblast nemateriální újmy včetně ztížení společenského uplatnění v důsledku trvalých zdravotních následků, zásahů do osobnostních práv a práva na soukromí, nebo reparace nároků pozůstalosti.

„Poslední dva roky jsme s kolegou Petrem Novákem intenzivně pracovali na metodice, která by pomohla odstranit nejednotnost a nepředvídatelnost v rozhodování soudů v oblasti odškodňování za nemajetkovou újmu,“ uvádí Pavel Tůma, partner poradenské společnosti APOGEO.

Rozhodovací praxe českých soudů v této oblasti podle něj není sjednocená a předvídatelná ani čtyři roky poté, co začal platit nový Občanský zákoník.

„S ohledem na absenci ekonomicky zdůvodnitelného, racionálního a zpětně přezkoumatelného postupu posuzují soudy tyto záležitosti v kontextu minulých judikátů a obecných zásad slušnosti,“ vysvětluje Tůma.
Náklady řízení jsou přitom vysoké, většinu z nich je navíc třeba uhradit hned na počátku. Nejedná se jen o právní zastoupení, ale také o soudní poplatek, který zpravidla činí 5 % z požadované částky. Délka soudního řízení se pak pohybuje zhruba mezi jedním a půl rokem až třemi lety.

Někdy se poškození domohou spravedlnosti až u Nejvyššího soudu ČR, případě až u Ústavního soudu – tedy ještě o několik let psychického vypětí a několik proinvestovaných desítek tisíc později.
V konečném důsledku se proto až dosud pro soudní obranu rozhodovalo velmi jen málo poškozených. To by nynější rozhodnutí ministryně spravedlnosti mělo změnit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

22:08 Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

Frymburský břeh lipenské přehrady bude zdobit busta nebo jiná hmotná, umělecky cenná připomínka na p…