ASORKD: Zastavte další devastaci lázní Kyselka

03.07.2015 7:43

Památková asociace ASORKD vyzvala 1. července karlovarský magistrát, aby vlastníkovi nařídil zastřešit šest památkově chráněných domů v areálu lázní Kyselka.

ASORKD: Zastavte další devastaci lázní Kyselka
Foto: Hana Čechová
Popisek: Zdevastované Lázně Kyselka u Karlových Varů

„Vyzvali jsme karlovarský magistrát, aby obecně prospěšné společnosti Lázně Kyselka nařídil zastřešit Mattoniho vilu, Jindřichův dvůr, objekt správy lázní, Ottovu kolonádu, lázeňskou restauraci a Vilemínku. Podnět na zabezpečení Vilemínky jsme podali i přesto, že předseda správní rady Vladimír Lažanský oznámil, že letos by Vilemínka měla být zastřešena kopií kupole. Instalaci kupole pan Lažanský oznámil totiž již minulý rok a dodnes tam není,“ říká viceprezident ASORKD Martin J. Kadrman.

Asociace ASORKD již čtyři roky upozorňuje na devastaci lázeňského areálu. K razantnímu kroku vyzvat úřady k nařízení prací vlastníkovi však přistoupila naposledy v roce 2012. Podněty se týkaly dvou domů –Jindřichova dvora a Švýcarského dvora, které tvoří souvislou řadu domů při silnici.

Magistrátní úředníci práce nařídili až po stížnosti ASORKD na jejich nečinnost.

Tehdejší vlastník (RIS Revitalizační investiční společnost), který později sKarlovarskými minerálními vodami založil obecně prospěšnou společnost Lázně Kyselka se však proti rozhodnutí úřadů odvolal. Své rozhodnutí o nařízení prací památkáři nepotvrdili, protože nechtěli zatěžovat nově založenou obecně prospěšnou společnost. Toto rozhodnutí se ale památkám vymstilo.

„To, že po třech letech náš podnět musíme znovu podat a rozšířit jej o další objekty, ukazuje na zoufalý stav domů. Nový vlastník například odstranil střechu zJindřichova dvora, ale objekt ničím nechrání. Do domu celou zimu pršelo a sněžilo, chráněna je pouze koruna zdiva a to jen igelitovou plachtou. Před časem se dokonce zřítila část krovu bývalé správy lázní a hrozíjejí propadnutí do domu a poničení už tak zkoušeného domu,“ vyjmenovává několik příkladů prezident ASORKD Pavel P. Ries.

„Když před dvěma lety vznikla o.p.s., nečekali jsme že vroce 2015 budou lázně jako ze žurnálu. Čekali jsme ale, že vlastník zastaví jejich degradaci. To, že nechávají šest památek napospas větru a dešti, však mluví za své. Odvoz sutin a posekaná tráva degradaci nezastaví. Magistrátní památkáře však čeká paradoxní rozhodnutí –musí nařídit práce vlastníkovi, jehož zakladatelem je město Karlovy Vary a jejich primátor sedí ve správní radě,“ dodává Martin J. Kadrman s tím, že vlastník má na účtu několik milionů korun a zveřejných zdrojů čerpá granty a dotace, takže o nemajetného vlastníka se nejedná.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

22:08 Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

Frymburský břeh lipenské přehrady bude zdobit busta nebo jiná hmotná, umělecky cenná připomínka na p…