ASZ ČR: Sedláci podporují požadavky veřejnosti na změny v české politice

20.06.2019 21:37

Nejen ohrožení důvěryhodnosti českého zemědělství a potažmo celé České republiky, které je přímým důsledkem řady ostudných kauz plynoucích ze systémového a dlouhodobého střetu zájmů předsedy vlády Andreje Babiše, vede české sedláky sdružené v Asociaci soukromého zemědělství ČR (ASZ ČR) k jednoznačnému stanovisku. Aktivně se tak připojují k postojům široké veřejnosti organizované spolkem „Milion chvilek pro demokracii“ a k výzvě na odstoupení současného předsedy vlády a zúčastní se nedělní demonstrace na pražské Letné. Uvedené stanovisko vzešlo ze zasedání 21. Valné hromady ASZ ČR, která se konala ve čtvrtek 13. června v Pelhřimově.

ASZ ČR: Sedláci podporují požadavky veřejnosti na změny v české politice
Foto: ASZ
Popisek: Asociace soukromého zemědělství

Asociace soukromého zemědělství ČR jménem více než 7,5 tisíce svých členů - sedláků a dalších venkovských subjektů sdružených v celkem 50 organizacích proto vyzývá ve svém usnesení všechny poslance Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR, aby konečně přijali svou odpovědnost a zamezili dalšímu poškozování jména ČR a zájmu jejích obyvatel. Apeluje také na Ministerstvo zemědělství, aby na základě zjištění evropských auditů jasně vyhodnotilo příčiny současné situace a přijalo adekvátní opatření. Současný stav, kdy se premiér a jeho vláda tváří, že je vše v pořádku, přestože prokazatelně není, snižuje respekt a oslabuje pozici České republiky například při vyjednání dobrých podmínek Společné zemědělské politiky EU po roce 2021, což se citelně dotýká desítek tisíc zemědělců v ČR.

Sedláci z ASZ ČR hospodařící převážně na rodinných farmách současně předkládají strategický požadavek, aby zejména Ministerstvo zemědělství přestalo nadále podporovat stávající model zemědělské výroby, který historicky vychází z násilně kolektivizovaného venkova a principiálně vytváří podmínky pro supervelké agrární holdingy v desítkách tisíc hektarů. Tento model evidentně poškozuje přírodní zdroje, venkov i krajinu a tím snižuje prostor pro budoucí generace a naopak může být, jak je i patrno z auditních zpráv, rizikem zneužití prostředků daňových poplatníků, přičemž nic z toho není ve veřejném zájmu.

Mgr. Ing. Jaroslav Šebek
předseda ASZ ČR

Asociace soukromého zemědělství ČR je dobrovolnou stavovskou a profesní organizací soukromých zemědělců v České republice. Veškerá její činnost vychází z respektování starých selských tradic a přesvědčení o perspektivě rodinných farem jako základu moderního evropského zemědělství a živého venkova. Počet členů Asociace soukromého zemědělství ČR činí 7 500 sdružených v současné době v 41 regionálních a 9 členských organizacích plošně po celém území země. Tyto podniky obhospodařují necelých 40 procent zemědělské půdy v ČR a podílí se zhruba čtvrtinou na celkové tvorbě zemědělského HDP. Více informací ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ Prodej sníží ceny 1,7 milionu zákazníků na dobu neurčitou u elektřiny i plynu

7:44 ČEZ Prodej sníží ceny 1,7 milionu zákazníků na dobu neurčitou u elektřiny i plynu

Zákazníky ČEZ Prodej teď čekají samé příjemné zprávy. Již za pár týdnů se jim sníží ceny plynu a pak…