Aeronoviny.cz: Pane ministře školství!! Udělejte konečně pořádek v dotacích pro sport!

06.06.2014 12:20

V minulosti jsme již několikráte upozorňovali na zastaralý – socialistický systém dělení dotací na sport. Bohu žel, u nás v leteckém sportu se situace po Novém roce ještě více zkomplikovala.

Aeronoviny.cz: Pane ministře školství!! Udělejte konečně pořádek v dotacích pro sport!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda výboru Marcel Chládek

Vážený pane ministře,

v těchto dnech sledujeme zprávy o probíhajícím auditu na ministerstvu, které řídíte. V minulosti jsme již několikráte upozorňovali na zastaralý – socialistický systém dělení dotací na sport. Bohu žel, u nás v leteckém sportu se situace po Novém roce ještě více zkomplikovala. Celorepublikový aeroklub -AeČR od 1.12014 přestal být celonárodním svazem viz justice.cz V této chvíli se skládá z pouhých pěti organizací, nektré ani nejsou letecké. Dotace jsou AeČR ale udělovány nadále, protože tato firma vstoupila do SSSČR které vede pan Ertl. Tím naplnila podmínku celonárodnosti a opět ji bylo z kapitoly MŠMT přiděleno šest milionů korun. Jak víte z jiného jednání, navrhli jsme zkrácení cesty financí k aeroklubům. Opět Bohu žel, cesta peněz se naopak prodloužila a to přes SSSČR. Tedy peníze pro kluby mají v cestě další moloch, který z jejich objemu odsaje svoej procenta. Místo toho, aby se cesta peněz zkracovala zprůhledňovala, se cesta prodlužuje a nikdo netuší, kolik peněz se ke klubům nakonec opravdu dostane. To je zároveň dáno faktem, že finance spravuje v AeČR posledních dvacet let estébák, který zcela paralyzoval kontrolní komisi. K účetnictví se není možné dostat, povinné výroční zprávy za posldní dva roky zcela chybí. V minulosti několikrát došlo na kontrolu účetnictví. Estébák Dodal to vyřešil jednoduše, účetnictví se v den kontroly ztratilo. Zrestaurování účetnictví odbornou firmou stálo přes sto tisíc korun a přesto nikdy nebylo zrestaurováno úplně.

Máme si založit SOSČR?

Trik pana Ertla se založením SSSČR je skutečně do nebe volající. Pakliže to funguje takto jednoduše, můžeme v klidu oslovit červeně zakřížkované organizace ze seznamu žadatelů. Tedy ty organizace, kterým byla zamítnuta dotace. Vytvoříme SOSČR Svaz Odstrkovaných Sportů ČR, hned budou mít všichni nárok na dotace, výšku předělených dotací na organizaci, která sama nesplňovala základní podmínku celostátnosti, si pak krásně najdeme v tabulkách přesně tak, jako letos AeČR.

Pan Ertl – konflikt zájmů

Pane ministře co je to za nepořádek? Jak je možné, že šéf SSSČR pan Ertl je zároveň členem komise, která rozděluje státní dotace? To je čistý konflikt zájmů, který státu vůbec nevadí?

Pane ministře, žádáme Vás o co nejrychlejší přepracování systému státních dotací nejen na letecký sport, ale všeobecně. Současný systém je nevyhovující, peníze se v něm ztrácejí cestou, místo na účtech klubů, organizátorů sportu končí na osobních účtech funkcionářů, které niko nikdy nevolil a kteří se díky dělení peněz dle pravidla “rozděl a panuj” drží ve funkcích dvacet a více let.

S pozdravem

redakace Aeronoviny.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Infocentrum JE Dukovany zve na speciální zábavně naučný dětský program „Po stopách elektřiny“

19:19 ČEZ: Infocentrum JE Dukovany zve na speciální zábavně naučný dětský program „Po stopách elektřiny“

Energetici na sobotu 4. května připravili pro malé návštěvníky speciální program zaměřený na výrobu …