Agentura CzechTourism podporuje české lázně

19.11.2013 18:03

Několikasetletá tradice, téměř čtyřicet lázeňských míst v zemi, stovky léčivých pramenů a bohatá naleziště peloidů – to vše dělá z České republiky jednu ze světových lázeňských velmocí.

Agentura CzechTourism podporuje české lázně
Foto: CzechTourism
Popisek: CzechTourism

Lázně se v dnešní době nezaměřují pouze na léčbu nemocí. Stejně tak již neplatí, že do lázní jezdí pouze pacienti, kterým lázeňskou péči, ať už komplexní nebo příspěvkovou, předepsal lékař. Ačkoli české lázně i nadále plní tuto svoji primární roli (tedy doléčení poúrazových a pooperačních stavů, léčbu nejrůznějších zdravotních problémů, od kožních nemocí po nemoci oběhového ústrojí), vycházejí lázně vstříc i požadavkům nové, výrazně odlišné klientely. Tou jsou především samoplátci s obtížemi způsobenými nároky dnešní společnosti, kteří hledají odpočinek a úlevu od každodenních starostí i zdravotních problémů, nebo potenciálním problémům chtějí předcházet. A je zřejmé, že se nejedná jen o seniory.

Lázně proti stresu a civilizačním chorobám – učení se zdravému životnímu stylu

Nadměrný stres v zaměstnání, nedostatek volného času a aktivního odpočinku, nepravidelná a nezdravá strava nebo sedavé zaměstnání bez potřebného pohybu způsobují problémy, jako jsou chronické bolesti zad, kloubů, hlavy, častá nemocnost, nespavost a podrážděnost či syndrom vyhoření. Dlouhotrvající působení negativních faktorů může mít poměrně výrazný dopad na kvalitu života. Z hlediska prevence mohou právě lázně díky svým unikátním přírodním zdrojům a odbornému personálu ulevit od konkrétních zdravotních problémů, pomoci změnit životní styl a nastavit pravidelný režim, který může eliminovat případné budoucí fyzické i psychické potíže.

„České lázně: osvědčené spojení lékařské vědy a přírody“

V současné době se české a moravské lázně kromě klasických léčebných pobytů zaměřují i na preventivní, relaxační, antistresové a wellness programy, jež jsou určeny pro samoplátce, kteří nemají dostatek času na několikatýdenní pobyt v lázních. Ačkoli víkendový pobyt nebo prodloužený víkend nemohou neduhy úplně odstranit, pomůže už samotný fakt, že člověk stráví několik dní v příjemném prostředí bez stresu a v péči odborníků, kteří poskytují služby na vynikající úrovni. Kromě toho zde každý zjistí, jaké procedury jsou vhodné pro řešení konkrétního problému. Personál ochotně poradí, jaké návyky upravit, a doporučí případné další změny, ať už jde o jídelníček, vhodné cvičení nebo sport.

Od relaxace, přes wellness až po adrenalin

Krátkodobé pobyty (obvykle víkend až jeden týden) jsou v lázních koncipovány tak, že si v zásadě vybere kdokoli. Pro toho, kdo nemá čas navštívit lékaře v pracovním týdnu, jsou vhodné léčebné pobyty, které zahrnují konzultaci s lázeňským lékařem a doporučení vhodných procedur. Lidé, kteří si především potřebují odpočinout a načerpat nové síly, mohou volit wellness pobyty i bez lékařské konzultace. Lázně pro své klienty sestavují balíčky služeb, které zahrnují lázeňské procedury s využitím místních přírodních zdrojů (např. rašelinové koupele a zábaly, pitná kúra, termální koupele), které doplňují o běžné, ale i méně obvyklé wellness a relaxační procedury (masáže klasické, lávovými kameny, aromatické; perličkové koupele a podvodní masáže; sauna, polárium; atd.).

Téměř každé lázně, ať už ve vlastních nebo partnerských zařízeních, nabízejí v rámci speciálních balíčků jako součást prevence i aktivní pohyb. Lázně disponují fitness centry, tenisovými a squashovými kurty, bazény, půjčovnami kol, minigolfem, kuželkami, petanquem a dalšími příležitostmi ke sportovnímu vyžití. Sportovní pobytové balíčky mohou zahrnovat každodenní sportovní aktivitu, obvykle pod vedením trenérů – jedná se např. o hodiny aqua-aerobiku, spinningu, posilování nebo nordic walkingu. Pro speciální cílovou skupinu lázně připravují i adrenalinové balíčky. Podle zájmu a vkusu lze vybírat z horolezectví, lanových center, paraglidingu, snowkitingu, paintballu a mnohých dalších. I adrenalinový zážitek je totiž pro mnohé druhem relaxace.

Především pro dámskou klientelu lázně připravují pobytové balíčky zaměřené na celkovou péči o krásu. Beauty programy lázeňských míst v Čechách i na Moravě kromě sportovních aktivit zaměřených na snížení váhy a posílení svalů, obsahují např. také redukční stravovací programy a procedury. K nim patří detoxikační koupele a peelingy, lymfodrenáže, ošetření s pomocí přístrojů VAC pro snížení obvodu problémových partií nebo ruční masáže proti tzv. pomerančové kůži. Většina beauty balíčků zahrnuje kromě lázeňských a wellness procedur také nabídku kosmetických, manikérských a pedikérských služeb.

Příznivé ceny a regionální dostupnost

Cena wellness programů, sportovních, relaxačních a antistresových balíčků se pro samoplátce pohybuje zhruba od 1 500,- za dvoudenní do cca 25 000,- za čtrnáctidenní pobyt. Záleží nejen na délce pobytu, ale i lokalitě, množství procedur a sportovních aktivit, případně dalších doplňkových služeb. Týdenní pobyt v lázních stojí v průměru 6 - 8 tisíc korun, přičemž celková cena obvykle zahrnuje ubytování v lázeňském zařízení, stravování nejčastěji ve formě polopenze a několik procedur, případně dalších doplňkových (sportovních, kulturních) aktivit denně. Lázně si dnes může dovolit prakticky kdokoli už z toho důvodu, že v českých a moravských lázních se nacházejí ubytovací zařízení nejrůznějšího typu a standardu, od luxusních pětihvězdičkových hotelů, po cenově dostupné hotely a rodinné penziony.

Na rozdíl od zahraničních lázní je výhodou i snadná dostupnost českých a moravských lázeňských míst. V celé republice dnes funguje přes 30 lázeňských míst, přičemž ve většině krajů lze najít alespoň jedny lázně s dlouholetou tradicí, unikátními přírodními léčivými zdroji a moderními službami na vysoké úrovni.

Informace o lázních je možné nalézt na www.czechtourism.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České dráhy: Parní víkend v Lužné u Rakovníka nabídne přehlídku lokomotiv na točně, zvláštní vlaky i nový pivní speciál

22:03 České dráhy: Parní víkend v Lužné u Rakovníka nabídne přehlídku lokomotiv na točně, zvláštní vlaky i nový pivní speciál

V sobotu a neděli 11. a 12. května se mohou fanoušci železniční historie vypravit do železničního mu…