Akademie věd ČR: Vědci přicházejí s řešením konkurenceschopnosti ve výrobě solárních panelů

06.07.2020 15:34

Prototypy fotovoltaických článků s vysokou účinností a potenciálem pro nízké náklady. Takové výsledky přinesl výzkum 14 partnerů z osmi zemí pod hlavičkou mezinárodního projektu NextBase, jehož se účastnili vědci z Fyzikálního ústavu AV ČR.

Akademie věd ČR:  Vědci přicházejí s řešením konkurenceschopnosti ve výrobě solárních panelů
Foto: AV ČR
Popisek: Logo Akademie věd ČR

„Podařilo se dosáhnout 25,4 % účinnosti článků. Přiblížili jsme se tak současnému světovému rekordu (26,7 %). Navíc jsme také vyvinuli technologii připravenou pro automatizovanou sériovou výrobu,“ shrnuje výsledky projektu NextBase jeho spoluřešitel Antonín Fejfar z Fyzikálního ústavu AV ČR (ZDE).

Projekt s podporou programu Horizon 2020 inovoval fotovoltaické články s heteropřechody, ve kterých jsou kladné a záporné elektrody připraveny na desce křemíkového krystalu nanesením proužků amorfního křemíku tenkých jen několik nanometrů. Dlouho ale neexistoval praktický nástroj, jak kvalitu těchto kontaktů ověřit. Metodu kontroly vyvinul Martin Ledinský z Fyzikálního ústavu AV ČR: „Optimalizační proces vyvíjených solárních článků u všech partnerů využíval naši optickou profilometrii založenou na Ramanově rozptylu.“

Revoluční řešení z dílny Akademie věd

Techniku kontroly kontaktů označila Evropská komise za jeden ze tří hlavních využitelných výstupů projektu. Během něho se navíc podařilo zkrátit dobu měření z původních hodin na sekundy. Techniku kontroly tak lze použít v reálném čase na výrobních linkách. Revoluční řešení, jež je v současnosti v patentovém řízení a které na závěrečném setkání projektu představil student Roman Dvořák, vzbudilo zájem u firmy Meyer Burger (ZDE).

Právě tato společnost se stala jedním z klíčových průmyslových partnerů projektu NextBase. Nedávno oznámila, že chce spustit novou výrobu těchto článků v Evropě s cílem zprovoznit do dvou let výrobní kapacitu přes 1 GW ročně. Další průmyslový partner, italský Enel, prototypovou výrobu již spustil na Sicílii – prozatím s kapacitou 0,2 GW.

Projekt NextBase přináší konkurenční výhodu, která umožňuje v Evropě obnovit výrobu fotovoltaických panelů. Přichází tak v paradoxní situaci, kdy Evropa plánuje dosáhnout v roce 2030 třetinového podílu obnovitelné produkce elektřiny. Přitom ale většinu panelů dováží z jihovýchodní Asie.

Více informací o perspektivách skladování energie naleznete v časopise A / Věda a výzkum.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

20:48 Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

V rámci oslav výročí Pražského povstání se dnes konal vzpomínkový pietní akt na místě bývalého nacis…