Alianční země řeší, jak angažovat zaměstnavatele ve prospěch záložních sil

14.10.2017 7:33

Ve Stockholmu se konala Mezinárodní konference k zaměstnavatelské podpoře vojáků v záloze - ICESR 2017. 55 účastníků z 20 států si zde vyměňovalo zkušenosti ze spolupráce se zaměstnavateli v oblasti rozvoje záložních sil. Českou republiku zastupovali plukovník Vítězslav Křiček ze sekce rozvoje a plánování schopností MO a z pozice generální tajemnice Výboru pro národní záložní síly při NATO také plukovnice v záloze Mária Gedayová.

Alianční země řeší, jak angažovat zaměstnavatele ve prospěch záložních sil
Foto: Armáda ČR
Popisek: Armáda ČR, logo.

Záštitu nad konferencí převzal právě Výbor pro národní záložní síly při NATO (NRFC), kterému předsedá Česká republika od července 2016, a za hostitelskou zemi generál Micael Bydén, vrchní velitel Švédských ozbrojených sil. Hlavním tématem jednání byla „Angažovanost zaměstnavatelů - přínos pro civilní partnery a ozbrojené síly.“

„Konference nabízí příležitost sdílet informace např. ohledně toho, jak můžeme vytvořit nové strategické partnerství s civilními aktéry nebo jak má být vytvořena nebo rozvíjena politika ozbrojených sil směrem k civilním zaměstnavatelům vojáků v záloze,“ řekl v úvodním slovu generál Bydén.

Před zahájením konference formuloval Výbor pro národní záložní síly při NATO vizi přechodu od podpory zaměstnavatelů k zaměstnavatelské angažovanosti a zdůraznil řadu klíčových cílů, kterých se konference snažila dosáhnout, a to zejména: prezentovat výhody pro zaměstnávání vojáků v záloze; budovat a rozvíjet vztahy se zaměstnavateli a vzájemné porozumění potřeb; aplikovat mezinárodní osvědčené postupy a oceňovat zásluhy zaměstnavatelů.

Podpora zaměstnavatelů je důležitá

„Podporující zaměstnavatelé jsou důležití pro udržení a připravenost záložních sil. V některých zemích zaměstnavatelé podepisující prohlášení nebo smlouvy o podpoře, v nichž se zavazují, že budou uznávat, ctít a prosazovat práva zaměstnanců sloužících v záložních silách včetně práva na opětovné získání zaměstnání. Cílem systémově propracovaných programů je dosáhnout, aby zaměstnavatelé podporovali vstup svých zaměstnanců do záložních sil a jejich činnost,“ shrnula plukovnice v.z. Mária Gedayová.

Výsledky konference budou projednávané na zimním plenárním zasedání Výboru pro národní záložní síly při NATO a ve formě doporučení budou prezentovány Vojenskému výboru NATO.

Mezinárodní konference k zaměstnavatelské podpoře vojáků v záloze (International Conference on Employer Support for the Reserves - ICESR) se koná jednou za dva roky. Konference je podporovaná Výborem pro národní záložní síly při NATO (NRFC), který se podílí na organizaci konference prostřednictvím své pracovní skupiny (tzv. Employer Support/Employer Engagement Working Group - ESEG WG). V současné době je tato pracovní skupina vedena Velkou Británií a jejími dalšími členy jsou Belgie, Bulharsko, Česká republika, Dánsko, SRN, Řecko, Maďarsko, Norsko, Nizozemí, Nový Zéland a Švédsko.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

BESIP: Skrytá měření odhalila další rizikové místo v Libereckém kraji

7:14 BESIP: Skrytá měření odhalila další rizikové místo v Libereckém kraji

V Hajništi překračuje maximální povolenou rychlost v obci skoro 90 procent motoristů. Výjimkou nebyl…