Areál ve Vrběticích zůstane bez munice

17.02.2016 17:53

Vláda ve středu 17. února projednala možnosti dalšího využití areálu muničních skladů u Vrbětic.

Areál ve Vrběticích zůstane bez munice
Foto: Daniela Černá
Popisek: Zapáskovaná oblast ve Vrběticích

Ten je v současné době prázdný, veškerá munice byla ze skladů odvezena. Areál také opustili poslední vojáci. Ostrahu v současné době zajišťují pracovníci státního podniku Vojenské lesy a statky, který ve spolupráci s Armádou ČR vybudoval nové oplocení a nainstaloval elektronické zabezpečení.

Vláda projednávala dvě varianty budoucího využití areálu. První předpokládal odkup nebo směnu pozemků tak, aby byl celý areál ve vlastnictví státu. Druhou variantou byl odprodej pozemků soukromým subjektům. Ministři nakonec upřednostnili první variantu.

„Celý areál by měl v budoucnu spravovat státní podnik Vojenské lesy a statky ČR. Dojde k odkupu a směně pozemků, vyřeší se tak současná roztříštěnost vlastnických vztahů, kdy část pozemků vlastní státní instituce, obce, soukromé firmy nebo jednotlivci. Navíc díky tomu bude možná bezproblémová sanace areálu,“ vysvětlil ministr obrany Martin Stropnický.

Do budoucna se zároveň počítá s využitím třech skladů pro potřeby zkušeben státního podniku VTÚ, resp. jeho odštěpného závodu VTÚVM Slavičín, který je významným regionálním zaměstnavatelem. Část areálu by také mohla sloužit pro výcvik s drony, tedy bezpilotními prostředky.

Areál zároveň zůstane objektem důležitým pro obranu státu. Armáda ho tak bude moci využívat v zákonem stanovených případech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Infocentrum JE Dukovany zve na speciální zábavně naučný dětský program „Po stopách elektřiny“

19:19 ČEZ: Infocentrum JE Dukovany zve na speciální zábavně naučný dětský program „Po stopách elektřiny“

Energetici na sobotu 4. května připravili pro malé návštěvníky speciální program zaměřený na výrobu …