Armáda ČR: Aktivní zálohy chrudimských výsadkářů prověřil sníh i mráz

12.01.2019 18:31

Třicet sedm příslušníků 4. výsadkové roty aktivní zálohy 43. výsadkového praporu drilují tento týden ve vojenském újezdu Hradiště v Doupovských horách taktiku, střelby i noční přežití.

Armáda ČR: Aktivní zálohy chrudimských výsadkářů prověřil sníh i mráz
Foto: Armáda ČR
Popisek: Armáda ČR, logo.

„Hlavním tématem cvičení je taktická činnost čety v léčce," informuje náčelník skupiny přípravy aktivní zálohy 43. výsadkového praporu Chrudim nadporučík Pavel Kinc a dodává, že celý týden byl věnován přípravě na finální akci.

Jednotka ale nepůsobila celá na jednom stanovišti. Zhruba polovina spolupracovala s jednotkou profesionálů, která se připravuje pro nasazení do zahraniční operace. Druhá polovina pak plnila úkoly komplexního polního výcviku.

Je to druhé cvičení, které probíhá v zimních podmínkách, kdy přívaly sněhu a poklesy teplot pod bod mrazu ztěžují podmínky výcviku. „To první proběhlo v prosinci loňského roku, noční teploty klesaly hluboko pod bod mrazu a zejména nováčci podcenili vybavení pro noční přežití," vzpomíná chrudimský náčelník skupiny přípravy aktivní zálohy. „Nejlepší přípravou je vlastní zkušenost, a proto přijeli tentokrát všichni s perfektní výbavou a několik nocí strávených na sněhu pro ně nebude problém," dodává nadporučík Kinc.

Každé cvičení začíná opakováním taktiky a střeleckou přípravou. Tématem lednového cvičení bylo provedení léčky na vozidlo s cílem získat zpravodajské informace o protivníkovi.

„Začalo se vydáním bojového rozkazu, celou akci jsme si naplánovali a ve středu jsme zahájili operaci přemístěním do pole," informuje velitel čety rotný Miloš Brus. „Výcvik v zimním prostředí zatím zvládáme, dosud jsme se pohybovali prakticky kolem základny a drilovali taktiku, nyní vyrážíme do terénu a budeme zde operovat několik dnů."

Všichni účastníci cvičení se shodují, že oproti civilnímu prostředí je to úplně něco jiného, kdy získávají zkušenosti, které jinde než v Chrudimi nezískají. „Na výcvik je tu kladen velký důraz, ale máme zde vynikající instruktory, z nichž mnozí prošli několika zahraničními misemi a předávají nám neocenitelné rady a zkušenosti, kterými oni sami prošli," pokračuje rotný Brus, bankovní úředník, který je v aktivní záloze u výsadkářů druhým rokem. „Jsme dobrá parta, táhneme za jeden provaz a funguje nám to. Jsme si vědomi, že nikdy nebudeme na takové úrovni jako profesionální výsadkáři, ale rozhodně naším cílem je přiblížit se k nim co nejblíž."

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČSÚ: Domácnosti vodou nadále šetří, v průmyslu její spotřeba mírně roste

11:44 ČSÚ: Domácnosti vodou nadále šetří, v průmyslu její spotřeba mírně roste

Češi v roce 2023 denně spotřebovali v průměru téměř 87 litrů vody, což bylo o zhruba tři litry méně …