Armáda ČR: Čeští vojáci v Estonsku cvičně zasahovali u poškozeného letounu

16.10.2019 18:48

Kromě ochrany vzdušného prostoru nad Pobaltskými zeměmi musí být čeští vojáci připraveni i na mimořádnou událost v leteckém provozu. Začátkem října si proto na základně Ämari letecký personál 3. Úkolového uskupení Baltic Air Policing 2019 ve spolupráci s estonskou stranou procvičil systém reakce při vyhlášení signálu „Záchrana“.

Armáda ČR: Čeští vojáci v Estonsku cvičně zasahovali u poškozeného letounu
Foto: Armáda ČR
Popisek: Armáda ČR, logo.

Pokud by došlo k mimořádné události, jakou je např. přistání poškozeného letounu, musí na letišti rychle zareagovat na příjem takového letounu. Zejména se musí všichni přichystat k možné záchraně pilota, pokud by se nebyl schopen ze stroje dostat vlastními silami a být připraven i na potenciální vznik požáru stroje a jeho okolí.

Z toho důvodu velení úkolového uskupení stanovilo přesný systém kroků. Každá ze zúčastněných osob tak přesně ví, co a kdy má při aktivaci uvedeného signálu udělat. Celého procesu se účastní několik různých druhů záchranných složek a dále koordinátoři, jejichž úkolem je nejenom zajistit efektivní spolupráci, ale i předávat informace velícím stupňům.

Zda je tento postup nastaven správně je nicméně nutné pravidelně zkoušet v praxi, aby se zjistila jak reakce všech zapojených účastníků, tak správnost a proveditelnost nastavených postupů.

Nácvik se proto uskutečnil v reálném režimu. Došlo tak i ke skutečnému výjezdu hasičů, pyrotechniků a zdravotníků k letounu, který simuloval poškozený stroj.

„Praktické provedení cvičení včetně zapojení estonských hasičů a záchranářů přineslo užitek nejen v reálném vyzkoušení si jednotlivých kroků, ale i v optimalizaci nastavení celého procesu Záchrany a odhalení případných slabých míst,“ dodává ke cvičení jeho vedoucí, jeden z pilotů českého kontingentu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo obrany: LOM PRAHA uzavřel dohodu o průmyslové spolupráci v projektu F-35

22:03 Ministerstvo obrany: LOM PRAHA uzavřel dohodu o průmyslové spolupráci v projektu F-35

V pondělí 20. května 2024 byla uzavřena Dohoda o projektu průmyslové spolupráce (ICPA – Industrial C…