Armáda ČR: Generál Bečvář jednal se slovenským protějškem

08.04.2018 20:20

Na Slovensku se uskutečnilo další z pravidelných příhraničních setkání náčelníků generálních štábů Armády České republiky a Ozbrojených sil Slovenské republiky. Armádní generál Josef Bečvář se svým protějškem generálem Milanem Maximem během jednání prodiskutovali témata týkající se aktuální vojenské spolupráce obou zemí a rozvoje obranných schopností.

Armáda ČR: Generál Bečvář jednal se slovenským protějškem
Foto: Armáda ČR
Popisek: Armáda ČR, logo.

„Se slovenskou armádou spolupracujeme velice intenzivně. Podobná setkání nám dávají prostor k podrobným diskusím, jsou příležitostí k výměně zkušeností a poznatků jak při společných aktivitách, tak během nasazení v zahraničních operacích nebo v hotovostních silách,“ zdůraznil generál Bečvář.

V úvodu pracovní cesty navštívil generál Bečvář 5. pluk speciálního určení v Žilině, kde si během statické ukázky prohlédl techniku a vybavení jednotky a položil věnec k památníku vojákům Sil pro speciální operace.

Zkušenosti z Pobaltí

Během společných jednání generálové hovořili o zkušenostech z působení jednotek v Pobaltí, které Česká republika v rámci výcvikové aktivity zemí V4 zahájila v prvním čtvrtletí minulého roku v Litvě a na které Slovensko navázalo vysláním jednotky do Lotyšska. Získané zkušenosti využívají obě armády k přípravě jednotek, které budou nasazeny v Pobaltí v sestavě sil eFP.

„České republika se do aliančních sil posílené předsunuté přítomnosti eFP zapojí od poloviny tohoto roku dvěma bojovými uskupeními. Mechanizovanou rotou pod vedením Německa na území Litvy v počtu do 230 osob a dále minometnou četou pod vedením Kanady na území Lotyšska v počtu do 60 osob,“ připomněl generál Bečvář.

Pozornost byla věnována vyčleňování sil a prostředků pro bojové uskupení Evropské unie (EU BG), které společně státy zemí V4 pod vedením Polska připravují pro druhou polovinu roku 2019. Armáda ČR převzala roli vedoucí země v oblasti logistiky a zdravotnictví.

Bilaterální spolupráce i vojenská cvičení

Generálové diskutovali o současném stavu bilaterální spolupráce a společných cvičeních v roce 2018. Hlavní výcvikovou aktivitou slovenské armády se státy V4 a přizvanými zahraničními partnery, na které se budou podílet i čeští vojáci, je cvičení Slovak Shield. To se uskuteční letos v září ve výcvikovém prostoru Lešť.

V závěru bylo projednáno vzdělávání odborníků v oblasti geografické podpory a obrazového zpravodajství a také spolupráce české a slovenské armády na oslavách 100. výročí vzniku samostatného československého státu. Česká delegace se zajímala o zkušenosti svých kolegů při zapojení do stálé strukturované spolupráce PESCO, kde je Slovenská republika vedoucím státem pro projekt nepřímé palebné podpory.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

18. týden na trhu pohonných hmot ČMKB

11:23 18. týden na trhu pohonných hmot ČMKB

Denní kontrakty motorové nafty na trhu pohonných hmot Českomoravské komoditní burzy Kladno se v 18. …