Armádní vrtulník pomáhá hasit požáry, v pohotovosti bude i nadále

06.08.2015 21:30

Ve středu 5. srpna byl povolán vrtulník W 3A Sokol 24. základny dopravního letectva do Zdic na Berounsku, kde se vlivem extrémně vysokých teplot a špatných klimatických podmínek rozšířil požár.

Armádní vrtulník pomáhá hasit požáry, v pohotovosti bude i nadále
Foto: Jan Kouba
Popisek: Vrtulník W3-A Sokol.

„Hoří nám pole a kvůli větru to jde i do lesa. Vyslali jsme tam šest jednotek a museli jsme povolat i vrtulník,“ popsal situaci na Berounsku operační důstojník středočeských hasičů Milan Šíma.

Rekordní počet požárů způsobilo sucho a extrémně vysoké teploty. Kbelský vrtulník pomocí vaku s vodou (tzv. Bambi-Backet) hasil požár na ploše osmi hektarů. Ve spolupráci s vojenskými, civilními a dobrovolnými hasiči začali postižená místa prolévat vodou. „Během necelých dvou hodin hašení shodil vrtulník dvacet tisíc litrů vody načerpaných ze zhruba dva kilometry vzdáleného rybníka,“ uvedl podplukovník Petr Smik, velitel vrtulníkové letky. „Byl to náročný terén s dvousetmetrovým převýšením. Pole z jedné strany lemované lesem, z druhé strany obydlenou zástavbou. K tomu silný vítr, který hnal oheň směrem k obydlím,“ doplnil.

Do boje s ohněm se zapojily i zemědělské stroje, které rozhrabávaly zvlhlou zeminu, aby se voda dostala do hloubky ke skrytým ohniskům. Následovaly další shozy z vaku pojímající více než 1 100 litrů vody na jedno plnění.

Vrtulník přistál zpět ve Kbelích okolo třetí hodiny. „Spolupráce mezi hasiči a 24. základnou dopravního letectva bude i nadále pokračovat a vrtulník W 3-A Sokol zůstává pro účely hašení v pohotovosti po dobu celého následujícího teplého období,“ řekl velitel základny plukovník David Klement.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blíží se zahájení elektrifikace autobusové linky č. 137, DPP hledá jejího zhotovitele

16:08 Blíží se zahájení elektrifikace autobusové linky č. 137, DPP hledá jejího zhotovitele

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) dnes vypsal veřejnou zakázku na zhotovitele elektrifikace autobus…