Arnika: Nejkrásnější fotografií ankety Alej roku je snímek aleje u Malčína na Vysočině

23.01.2019 17:45

Ve fotosoutěži ankety Alej roku letos zvítězil snímek aleje u Malčína od Lubomíra Měkoty. Rozhodli o tom patroni, kteří vybírali z nominovaných alejí.

Arnika: Nejkrásnější fotografií ankety Alej roku je snímek aleje u Malčína na Vysočině
Foto: Richard Beneš
Popisek: Arnika

Na druhém místě se umístila fotografie strážnické zámecké aleje v Jihomoravském kraji od Ludvíka Sukupa. Zaujala také poutní cesta z Andělské Hory ke kostelu sv. Anny v Moravskoslezském kraji od Vojtěcha Venského.
Porota složená z patronů ankety udělila první místo Lubomíru Měkotovi za snímek javorové aleje mezi Tisem a Malčínem na Vysočině, která před pár lety prošla revitalizací. Autor vítězného snímku se může těšit na digitální zrcadlovku Canon.
„Javorová alej u Malčína mi na první pohled padla do oka. Jsou to krásné vzrostlé stromy. Místo má své kouzlo a jistě i historickou minulost. Působí zvláštním klidem a tajuplností, což jsem se snažil zachytit ve své fotografii,“ uvedl vítěz Lubomír Měkota.
Více o aleji u Malčína ZDE.

Porota druhým místem ocenila Ludvíka Sukupa za snímek platanové aleje vedoucí k zámku ve Strážnici v Jihomoravském kraji. Na vítěze druhého místa čeká kompaktní tiskárna Canon.
„Bývám u zámeckého parku ve Strážnici. Celé mládí sem v parku prožíl a táto alej, to byl a je klenot. Nechal ju vysadit zámecký pán František Antonín hrabě Magnis. Je kouzelná v každém ročním období, ale nejkrásnější je na podzim, dyž sa zbarví do zlatohnědého hávu. Je fotogenická, chodíjů ju fotit aj cizinci a na podzim sem tam mlůvíl aj z Polákama, dojeli kvůli ní,“ řekl Ludvík Sukup.
Více o zámecké aleji ve Strážnici ZDE.

Třetí místo obsadil Vojtěch Venský za snímek smíšené aleje k Anenskému vrchu u městečka Andělská Hora v Moravskoslezském kraji, kterou tvoří 257 vzrostlých stromů. Na bronzového autora čeká stolní inkoustová tiskárna Canon.
„Krásná a zdravá, letitá alej, protkaná zastaveními křížové cesty. Vyzařuje z ní síla a majestátnost spojená ve svém vrcholu s duchovním místem poutního kostela sv. Anny. V její paměti je uloženo velké množství poutníků, kteří tudy prošli a cestou zde zanechávali svoje starosti a hledali novou sílu. Zažil jsem tam krásné chvíle při svítání nebo západu slunce,“ dodal Vojtěch Venský.
Více o aleji k Anenskému vrchu ZDE.

Vítězné fotografie letos vybírali patroni, kteří převzali záštitu nad anketou Alej roku:
Sestry Havelkovy – zpěvačky
Iva Hüttnerová – malířka
RNDr. Václav Cílek, CSc. – spisovatel, geolog a klimatolog
RNDr. Václav Větvička – botanik, spisovatel a publicista
Marie Hrušková – spisovatelka, scenáristka a pedagožka
doc. Ing. Petr Kučera, Ph.D. – vedoucí Ústavu plánování krajiny Zahradnické fakulty v Lednici Mendelovy univerzity v Brně
Jan Cága – fotograf
Ing. Jana Moučková – ředitelka AUDIT DANĚ CZ s.r.o.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Společnost Elektrárna Dukovany II obdržela doplněné nabídky od uchazečů na dostavbu

16:46 ČEZ: Společnost Elektrárna Dukovany II obdržela doplněné nabídky od uchazečů na dostavbu

Společnost Elektrárna Dukovany II (EDU II), stoprocentní dceřiná společnost ČEZ, obdržela doplněné n…