Arnika: Pražané v anketě hledají nejlepší způsob, jak ochladit metropoli

03.07.2018 10:27

Před tropickými vedry v Praze se člověk neschová. Arnika hledá místa v metropoli, které pobyt v rozpáleném městě pomáhají nejvíce ulehčit. Mezi nimi jsou velké parky, stromy v ulicích, zelené střechy a fasády, kašny i malá pítka. Do konce září 2018 mohou lidé hlasovat v anketě pro nejlepší nápady, které pomáhají v boji s horkem na www.zmenyprahy.cz/klimatizace.

Arnika: Pražané v anketě hledají nejlepší způsob, jak ochladit metropoli
Foto: Richard Beneš
Popisek: Arnika

„Někomu je příjemně ve Stromovce, další ocení pítka na Letné nebo fasádu porostlou břečťanem u svého domu. V anketě hledáme inspiraci nejen pro Pražany, jak si sami mohou usnadnit život v rozpálené metropoli. Dáme zpětnou vazbu i Praze, aby se její obyvatelé neupekli,” vysvětluje Vendula Zahumenská organizátorka ankety z Arniky.

Zastavěné čtvrti Prahy trpí mnohem vyššími teplotami než okrajové části[i]. Příčinou jsou velké budovy, které brání profukování větru, vybetonovaná parkoviště, rozpálené chodníky bez stromů a hustá doprava. Pobyt ve městě během horka ulehčí nejen stín v parcích, stromy v ulicích, obnova jezírek, mokřadů nebo potoků. Pomoci mohou i maličkosti - fontány, pítka, osázené balkony, vnitrobloky, fasády porostlé popínavkami, zelené střechy nebo komunitní zahrádky. Tedy vše, co zachycuje vodu, která odpařováním vzduch ochlazuje. Řešení mají navíc tu výhodu, že jsou na rozdíl od kancelářské klimatizace energeticky nenáročná a příjemná.

V následujících letech nás čekají sucha, přívalové deště a ještě nesnesitelnější léta. Praha sice loni přijala Strategii adaptace na klimatickou změnu[ii], ale zatím ji příliš neřeší. Evropské metropole, jako například Madrid[iii] nebo Kodaň[iv] jsou na tom podstatně lépe a Praha by si z nich měla vzít příklad. Vedry a suchem sužovaný Madrid už nyní začíná pokrývat město zelenými plochami, osazuje střechy, zakládá nové parky a zahrady a dokonce uvažuje o uzavření centra pro všechna auta bez rozdílu.

Anketu najdete ZDE

Poznámky
[i] Proč je v Praze tak horko? ZDE
[ii] Strategie adaptace hl. m. Prahy na změnu klimatu ZDE
[iii] Jak se na klimatickou změnu připravuje Madrid? ZDE
[iv] Řešení klimatické změny v Kodani ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

20:48 SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

Ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv se 1. května 2024 stal MUDr. Tomáš Boráň. Na základě vý…