Asociace exportérů: Předpovědi se vyplnily, rok 2013 byl z pohledu exportu rekordní

06.02.2014 10:44

Podle dnes zveřejněných údajů ČSÚ o zahraničním obchodu se v loňském prosinci meziročně v běžných cenách zvýšil vývoz o 18,3 % a dovoz o 16,8 %. Obchodní bilance prosince tak skončila přebytkem 9,6 mld. Kč, který byl meziročně o 4,2 mld. Kč vyšší.

Asociace exportérů: Předpovědi se vyplnily, rok 2013 byl z pohledu exportu rekordní
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Relativně vysoká čísla růstu jak vývozu, tak dovozu v posledním měsíci loňského roku jsou dána především nízkou srovnávací základnou, když prosinec 2012 byl z pohledu zahraničního obchodu v daném roce nejslabší, ale pozitivně se na nich také projevila intervence ČNB. Aktuální dobrá prosincová čísla táhl opět automobilový průmysl a také elektrické spotřebiče spolu s telekomunikačními zařízeními.

Celkově hodnotíme rok 2013 z pohledu exportu jako velice dobrý, neboť se vyplnily naše predikce, podle kterých se český vývoz měl v druhé polovině roku dostat z útlumu. To dnes prezentovaná čísla potvrdila, neboť ve srovnání s rokem 2012 stoupl vývoz o 2,8 %, obrat zahraničního obchodu meziročně vzrostl o 124,0 mld. Kč a obchodní bilance skončila aktivem 350,8 mld. Kč, které bylo meziročně o 45,1 mld. Kč vyšší.  Celková výše exportu v roce 2013 dosáhla hodnoty 3,157 bil. Kč a byl tak vytvořen rekord vývozu v dějinách samostatné České republiky.

Neustále platí, a dle našeho názoru i v nejbližší době platit bude, že klíčovým zůstává německý trh. Objem exportu, který právě na tento trh směřoval, stoupl meziročně o 2 % a těsně atakuje hranici 1 bilionu korun. Důležité i nadále zůstávají také trhy států EU28, kde také došlo k oživení poptávky. Díky tomu skončil v roce 2013 zahraniční obchod s těmito státy přebytkem 730,8 mld. Kč, který byl meziročně o 14,7 mld. Kč vyšší. Méně se potom dařilo na trzích zemí BRICSu, například do Ruska jsme vyvezli zboží v hodnotě o přibližně 2 mld. korun nižší než v roce předchozím. Celkově za loňský rok evidujeme deficit zahraničního obchodu se státy mimo EU ve výši 368,2 mld. I nadále by proto mělo být cílem českých exportérů posilovat své pozice na klíčových trzích v Evropě a na nové vstupovat s velkou opatrností.

Otto Daněk
místopředseda Asociace exportérů

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Partnerství pro otevřené vládnutí na roky 2025 a 2026

20:48 Ministerstvo spravedlnosti: Partnerství pro otevřené vládnutí na roky 2025 a 2026

Ministerstvo spravedlnosti dnem 30. dubna 2024 vyhlašuje veřejné konzultace k přípravě nového Akčníh…