Asociace exportérů: Zahraniční zakázky po dvou letech v záporných číslech

27.07.2015 15:15

Začátek posledního čtvrtletí letošního roku bude ve znamení dalšího zpomalení českého exportu. Index Asociace exportérů (IAE) poklesl ze zářijových 8,00 bodů na pouhých 3,65, což je letos druhá nejnižší hodnota.

Asociace exportérů: Zahraniční zakázky po dvou letech v záporných číslech
Foto: Asociace exportérů
Popisek: Asociace exportérů, logo

Pod tento pokles se velmi výrazně podepsaly zahraniční zakázky, které se dostaly po dvou letech do záporných hodnot (konkrétně na -1,30 bodu). Za tímto velmi výrazným propadem lze hledat hned několik příčin. Předně je nutné zdůraznit, že zahraniční zakázky jsou během jednotlivých měsíců poměrně volatilní, když silný růst v jednom měsíci může být kompenzován jejich propadem o měsíc později. To je patrné i letos, kdy silný růst zahraničních zakázek z prvních měsíců letošního roku byl kompenzován slabším dubnem a ještě slabším květnem.

Když se podíváme detailněji, ve kterém z klíčových oborů zpracovatelského průmyslu došlo v květnu k poklesu zahraničních zakázek, tak se jedná především o motorová vozidla. A to je možná trochu paradoxně příznivá zpráva, protože vzhledem k poměrně solidní poptávce evropských spotřebitelů po automobilech se jeví slabší květnové číslo zahraničních zakázek, ze kterého vycházíme, jako přechodné a v dalších měsících by se měly zahraniční zakázky opět dostat do plusových hodnot.

Ing. Otto Daněk, místopředseda asociace exportérů

O INDEXU AE
Index Asociace exportérů (IAE) má za cíl predikovat vývoj českého exportu v dvouměsíčním předstihu na základě řady statistických dat a vybraných parametrů, alespoň s tříměsíčním předstihem v následujících třech měsících. Do indexu jsou zahrnuty následující parametry: německé průmyslové zakázky (váhový koeficient 0,25), reálný efektivní kurs CZK/EUR očištěný o inflaci v průmyslu (váhový koeficient 0,65), zakázky ze zahraničí (váhový koeficient 0,55) a index nákupních managerů Eurozóny PMI (váhový koeficient 0,15). Index Asociace exportérů je aktualizován v měsíční periodě a je k dispozici na stránkách Asociace exportérů www.asociaceexporteru.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

11:27 Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

Ve čtvrtek 25. dubna 2024 byly vyhlášeny výsledky patnáctého ročníku ankety Zákon roku. Na druhém mí…