Asociace soukromého zemědělství: Kromě ochrany zdraví je nutné také zachovat podnikatelské jistoty

23.03.2020 21:20

Předpokládané dlouhotrvající regulace spojené s prevencí rizik šíření koronaviru budou mít kromě celé řady jiných oborů negativní dopad také do oblasti zemědělství.

Asociace soukromého zemědělství: Kromě ochrany zdraví je nutné také zachovat podnikatelské jistoty
Foto: ASZ ČR
Popisek: ASZ ČR

Asociace soukromého zemědělství ČR (ASZ ČR) proto vyzývá všechny dotčené instituce a Ministerstvo zemědělství, aby se v rámci přijímaných opatření kompenzující negativní dopady pandemie na ekonomiku zemědělství soustředily zejména na taková opatření, která umožní další existenci také menších a středních zemědělských podniků, rodinných farem a OSVČ.

Uvědomujeme si, že důsledky koronakrize se nějakým způsobem dotknou každého člověka a je také zřejmé, že největší díl odpovědnosti, jak celou situaci zvládnout si stejně musí unést každý sám. Proto se ASZ ČR snaží přistupovat k celé situaci s racionálními požadavky, které nezasáhnou stát neúměrnými výdaji, ale které pomohou udržet sektor zemědělství v životaschopném stavu. Předsednictvo ASZ ČR v tomto smyslu proto považuje za potřebné alespoň v nějaké formě provést především následující opatření, která pomohou podnikatelům a jejich zaměstnancům:

1. úplné zrušení EET nebo alespoň odložení spuštění 3. a 4. vlny

2. uhrazení nákladů za nemocenskou/karanténu zaměstnanců OSVČ

3. osvobození od placení sociálního pojištění, resp. vrácení částek zaplacených v době koronakrize

4.  poskytnutí veškerých zvýhodnění (ošetřovné, náhrada za dobu strávenou v karanténě apod.), která mají v současné době zaměstnanci, OSVČ a také tzv. „spolupracujícím osobám“

5. poskytnutí bezúročných půjček pro rychlou záchranu živností v ohrožených oborech

6. okamžité doplacení zbývajících plošných zemědělských dotací za rok 2019 a garance rychlého vyplacení již administrovaných projektů Programu rozvoje venkova (PRV)

7. zvážení dalšího možného prodloužení termínů pro přijetí Jednotných žádostí tak, aby nedošlo na druhou stranu k výraznému odkladu jejich plateb za letošní rok

8.  zajištění dostatečné informovanosti zemědělců pro přípravu Jednotné žádosti 2020, včetně udržení chodu regionálních pracovišť platební agentury (SZIF) a aktivní součinnost úředníků při podávání těchto žádostí

9. maximální prodloužení termínů k dokládání dokumentů u běžících projektů v rámci Programu rozvoje venkova a shovívavý přístup kontrolních organizací k plnění některých podmínek v projektech PRV, které jsou ovlivněny karanténou

10.  úplné zastavení kontrol na místě po dobu mimořádných opatření

11.  prominutí daní z nemovitostí a silniční daně pro letošní rok, prominutí nebo odklad záloh na daň z příjmů a bezodkladné vrácení přeplatků na daních z příjmů a DPH

Informace a opatření se nyní mění každým okamžikem a je proto možné, že některé návrhy již byly vyřešeny nebo se o nich jedná.  Veškerá přijímaná rozhodnutí by podle předsednictva ASZ ČR měla směřovat k maximálně možnému zachování podnikatelských jistot pro hospodařící zemědělce za situace, kdy jsou státem omezeny standardní podmínky podnikání. To se týká i sezonních pracovníků podílejících se na zajištění produkce některých zemědělských komodit, zajištění pohybu lidí a zemědělské techniky v uzavřených oblastech a množství dalších aktivit, které jsou z rozhodnutí státu omezeny. Příroda ale nepočká, letošní doposud příznivé počasí dokonce uspíšilo některé polní práce, a je v zájmu celé společnosti, aby jejich zajištění nebylo regulacemi ohroženo. Je jistě nutné chránit zdraví populace, je ale také třeba myslet na budoucnost.

To se týká i změn ve Společné zemědělské politice EU (SZP), kde je vzhledem k odkladům prakticky všech jednání o její podobě po ukončení stávajícího programového období již zcela evidentní, že start nového období bude odložen o dva roky. ASZ ČR proto vyzývá Ministerstvo zemědělství, aby co nejdříve prezentovalo svou strategii pro toto přechodné období a to včetně zahrnutí důsledků stávající situace.

ASZ ČR věří, že omezení týkající se občanských a podnikatelských svobod budou jen dočasná a že se po odeznění regulací vrátí tyto svobody bez odkladu do stavu v souladu s Ústavou ČR.

Mgr. Ing. Jaroslav Šebek, předseda ASZ ČR

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Tisková zpráva

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo obrany: LOM PRAHA uzavřel dohodu o průmyslové spolupráci v projektu F-35

22:03 Ministerstvo obrany: LOM PRAHA uzavřel dohodu o průmyslové spolupráci v projektu F-35

V pondělí 20. května 2024 byla uzavřena Dohoda o projektu průmyslové spolupráce (ICPA – Industrial C…