Babybox na radnici Prahy 2 zachránil další miminko

30.03.2016 11:58

Zdravé tříměsíční dítě někdo odložil v úterý 29. března 2016 do babyboxu na radnici Prahy 2. Výstražný alarm, upozorňující na vložení miminka, se rozezněl v 17:39 hodin. Holčička dostala jméno Andrea podle vedoucí odboru Kancelář tajemníka Andrey Horákové, která byla společně se starostkou Prahy 2 Janou Černochovou u dítěte jako první. Je to již čtvrté děťátko, které vinohradský babybox za dobu své šestileté existence zachránil.

Babybox na radnici Prahy 2 zachránil další miminko
Foto: Praha2.cz
Popisek: Praha 2

Bezprostředním impulsem vzniku vinohradského babyboxu bylo odložení novorozené holčičky v jednom z parků v Praze 2, kterou se šťastnou náhodou podařilo objevit a zachránit. Městská část Praha se proto rozhodla pro takové případy zajistit novorozencům bezpečnější podmínky a důstojnější prostředí, a stala se tak v lednu 2010 prvním pražským úřadem poskytujícím tuto službu.

Babybox je umístěný u vchodu z Jugoslávské ulice na takovém místě, aby zůstal 24 hodin denně přístupný a přitom zaručil anonymitu toho, kdo do něj dítě vkládá. Jedná se vlastně o obdobu novorozeneckého inkubátoru se zapnutým vyhříváním a ventilací. Dítě bylo následně předáno do péče zdravotnického zařízení a byla mu poskytnuta odpovídající péče.

Je to již druhé dítě, které se letos objevilo v radničním babyboxu. V únoru (2. 2. 2016) zde byl odložen chlapeček Jan, tentokrát je to holčička. Prvním dítětem, které se takto podařilo zachránit, byla v září 2013 holčička Janička, pojmenovaná symbolicky podle starostky Jany Černochové, jež zřízení babyboxu prosadila. V lednu 2015 následoval chlapeček Boris.

V metropoli jsou dosud zřízeny tři babyboxy: kromě ÚMČ Praha 2 se další zařízení nachází na radnici Prahy 6 a v Praze 9 v GynCentru Hloubětín.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…