Banky pokračovaly v uvolňování úvěrových podmínek, nejplošněji u podnikových úvěrů

23.04.2016 17:34

Výsledky šetření úvěrových podmínek bank - duben 2016, které zveřejňuje Česká národní banka:

Banky pokračovaly v uvolňování úvěrových podmínek, nejplošněji u podnikových úvěrů
Foto: wikipedia
Popisek: Česká národní banka.

I. ÚVOD A SHRNUTÍ

Šetření úvěrových podmínek bank zachycuje názory bank na změnu nabídky úvěrů prostřednictvím úvěrových standardů a podmínek při schvalování úvěrů a na změnu poptávky po úvěrech u nefinančních podniků a domácností. Tato informace shrnuje výsledky šestnáctého kola šetření, tj. pohled bank na vývoj úvěrových podmínek v průběhu prvního čtvrtletí 2016 a jejich očekávání v uvedených oblastech pro druhé čtvrtletí 2016. Šetření bylo provedeno v období od 8. do 22. března 2016.

Dotazník pro šetření byl počínaje tímto kolem doplněn o vliv úrovně úrokové sazby na poptávku po úvěrech, o zhodnocení celkových úvěrových podmínek a o vyhodnocení změny poměru LTI (loan-to-income ratio) u úvěrů na bydlení. Seznam oslovených bank v rámci šetření byl rozšířen o čtyři menší subjekty. Šetření se tak zúčastnilo 21 bank, které mají rozhodující podíl na bankovním úvěrovém trhu.

Dle výsledků šetření se úvěrové standardy bank v prvním čtvrtletí 2016 téměř nezměnily. Ve směru uvolnění standardů působil silný konkurenční tlak, poměrně vysoká likvidita bank a nižší náklady jejich financování. V opačném směru však působil poněkud zhoršený výhled některých podniků a odvětví. Banky pokračovaly v uvolňování úvěrových podmínek, a to nejplošněji u podnikových úvěrů. U úvěrů na bydlení část bankovního trhu zpřísnila požadavky prostřednictvím snížení poměru LTV (loan-to-value ratio). Plošně rostla poptávka domácností po úvěrech na bydlení i spotřebu, menší část trhu vnímala i růst poptávky u nefinančních podniků. Ve druhém čtvrtletí 2016 banky očekávají uvolnění úvěrových standardů u podnikových úvěrů a spotřebitelských úvěrů, zatímco u úvěrů na bydlení předpokládají jejich zpřísnění. Poptávka po úvěrech dle vnímání bank poroste ve všech segmentech úvěrového trhu. 

Celé znění šetření najdete na odkazu ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

17. týden na trhu pohonných hmot ČMKB

10:42 17. týden na trhu pohonných hmot ČMKB

Denní kontrakty motorové nafty na trhu pohonných hmot Českomoravské komoditní burzy Kladno se v 17. …