Bohemia Energy: Dostavbu Temelína lidé podporují, připlácet si za ní však nechtějí

05.04.2014 16:15

Za elektřinu z nového Temelína bychom si mohli připlatit od 50 do 100 Kč měsíčně

Bohemia Energy: Dostavbu Temelína lidé podporují, připlácet si za ní však nechtějí
Foto: Bohemia Energy
Popisek: Bohemia Energy

Dostavbu jaderné elektrárny Temelín, jako cestu k zajištění budoucí soběstačnosti Česka ve výrobě elektřiny, podporuje až 85 % obyvatel.  Pouze 8,8 % je však ochotno platit za elektřinu částku, kterou by pravděpodobně platili, kdyby byl Temelín opravdu dostavěn. Vyplývá to z průzkumu, který mezi svými zákazníky provedla společnost Bohemia Energy, největší alternativní dodavatel energií v České republice. Společnost zároveň poprvé podle aktuální situace na trhu vyčíslila, že za elektřinu z nového Temelína by si průměrná česká domácnost musela připlatit od 50 do 100 Kč měsíčně.

„Náš průzkum je unikátní v tom, že jsme poprvé nastínili v korunách reálnou hodnotu příplatku za elektřinu z nového Temelína. Doposud se mluvilo pouze o garantované ceně elektřiny za jednu MWh, ale to není pro lidi vypovídající,“ říká Jiří Písařík, jednatel společnosti Bohemia Energy.

Ochotu platit kvůli dostavbě Temelína za elektřinu více vyjádřilo 24 % respondentů, nicméně jen 8,8 % z celkového počtu respondentů je připraveno navýšit platbu za elektřinu o tolik, o kolik to bude podle současných propočtů nutné. Podle aktuálních výpočtů Bohemia Energy by musela průměrná domácnost za elektřinu z Temelína připlatit od 50 do 100 Kč měsíčně, podle toho, kde by se garantovaná výkupní cena na uvažované škále 70 až 100 EUR na MWh pohybovala.

V průzkumu dostali lidé na výběr, zda by byli ochotni platit za elektřinu navíc 30, 50, 80, 100, 120, 150 a více korun měsíčně. „Pouze 8,8 % respondentů je ochotno si připlatit více než 80 korun, což je podle mého odhadu nejnižší částka, kterou by musela průměrná domácnost za elektřinu z nového Temelína s největší pravděpodobností doplatit. Myslím si, že náklady na dostavbu dvou bloků Temelína se budou s jistotou pohybovat v blízkosti horních odhadů, čímž i garantovaná cena bude poblíž svého maxima nebo dokonce až za ním. Proto jsme do této skupiny lidí (8,8 %) nezapočítali ty, kteří byli ochotni platit 50 korun měsíčně, tedy částku vycházející z nejnižší možné garantované ceny (70 EUR na MWh). Již nyní ČEZ hovoří o částce 110 EUR na MWh,“ říká Jiří Písařík.  

Společnost Bohemia Energy vyčíslila částku, o kterou by si lidé museli za elektřinu měsíčně připlatit kvůli dostavbě Temelína, na základě toho, že provedla průzkum jen v jedné skupině zákazníků, u které je známa jejich průměrná roční spotřeba elektřiny. Díky tomu bylo možné potencionální poplatek za Temelín vyjádřený v korunách za MWh přepočítat do měsíční platby. Průzkum byl proveden mezi odběrateli s tarifem D02, kde se průměrná spotřeba pohybuje okolo 2 MWh ročně. „Sazbu D02 má drtivá většina českých domácností, takže námi prezentované výsledky průzkumu jsou i přes mírné zkreslení validní pro většinu české populace,“ vysvětluje Jiří Písařík.

Povědomí o podpoře obnovitelných zdrojů se od roku 2012 zvýšilo

Jedním z cílů průzkumu zároveň bylo také zjistit, jaké existuje mezi zákazníky povědomí o poplatku na podporu obnovitelných zdrojů energie, který je součástí ceny za elektřinu. Na otázku, zda lidé vědí, že v účtech za elektřinu platí i poplatek na podporu obnovitelných zdrojů elektřiny (a především solárních elektráren), odpovědělo kladně 71 % respondentů. V roce 2012, kdy Bohemia Energy provedla mezi svými zákazníky první průzkum na téma cen elektřiny a obnovitelných zdrojů, odpovědělo na tuto otázku kladně pouze 50 % respondentů.

 V průzkumu Bohemia Energy také respondenty vybídla, aby tipovali, kolik korun měsíčně platí tento rok na podporu obnovitelných zdrojů elektřiny. Výsledkem bylo, že 31 % lidí si myslí, že platí daleko méně než ve skutečnosti (30 a 50 Kč), 46 % tipovalo zhruba dobře (80, 100 a 120 Kč) a 24 % tipovalo, že platí daleko více (150 Kč a více). Správná odpověď je 100 korun měsíčně (vloni to bylo 120 Kč). „Použili jsme stejný princip výpočtu měsíční platby za obnovitelné zdroje, jako v případě výpočtu potenciálního doplatku za elektřinu z Temelína,“ říká Jiří Písařík. „Shodou okolností je letošní výše poplatků za obnovitelné zdroje pro domácnosti stejně vysoká, jako by byl poplatek za elektřinu z nového Temelína, kdyby výše garantované ceny byla na úrovni 100 EUR za MWh,“ dodává Jiří Písařík.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

20:48 SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

Ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv se 1. května 2024 stal MUDr. Tomáš Boráň. Na základě vý…