Brno: Náměstí Svobody ožije v rytmu Vašeho srdce

30.04.2014 11:35

Brno, 29. dubna 2014 – V pondělí 5. května bude centrum jihomoravské metropole otevřeno všem zájemcům, kteří chtějí využít širokou nabídku bezplatného měření testujícího stav a kondici srdce. Akce, kterou připravuje občanské sdružení Rytmus srdce ve spolupráci s lékaři a zdravotními sestrami z Kliniky kardiologie a Pracoviště preventivní kardiologie IKEM, proběhne od 11.00 do 16.00 na náměstí Svobody v Brně.

Brno: Náměstí Svobody ožije v rytmu Vašeho srdce
Foto: Martin Šimák
Popisek: Pohled na Brno shora, letecký snímek

Nemoci srdce a cév jsou v České republice ročně příčinou úmrtí až 60 tisíc lidí. V posledních letech však počet úmrtí klesá a k tomu, aby tento trend nadále pokračoval, má přispět i akce občanského sdružení Rytmus srdce. Na náměstí Svobody vyroste pět improvizovaných testovacích ordinací, kde budou odborníci z institutu IKEM provádět měření cholesterolu, krevního tlaku, glykémie či EKG. Zároveň poradí, jak předcházet riziku kardiovaskulárních onemocnění nebo jak si jednoduše změřit puls. „Prevence srdečních a cévních nemocí je poměrně jednoduchá, k tomu je však dobré znát svůj zdravotní stav,“ připomíná prof. MUDr. Věra Adámková, CSc. z Pracoviště preventivní kardiologie Institutu klinické a experimentální medicíny: Každý příchozí si bude moci nechat změřit EKG, změřit si krevní cukr, tuky nebo tlak a odborníci mu podle výsledku dají doporučení, co by měl pro zlepšení svého zdraví dělat.“

Pro návštěvníky bude připravena i interaktivní část, kde si budou moci vyzkoušet laickou resuscitaci, měření tepu v závislosti na fyzické zátěži, a také se dozvědět více o konkrétním výdeji energie při běžných každodenních činnostech nebo při sportu. Občanské sdružení Rytmus srdce zároveň připravuje program i pro ty nejmenší, formou výtvarného workshopu se tak budou moci blíže seznámit se svým srdcem. „Celý den by měl být ideálním vodítkem k tomu, aby každý zájemce zjistil, zda svému srdci nevěnuje méně pozornosti, než by si zasloužilo,“ uzavírá prof. MUDr. Věra Adámková, CSc. z Pracoviště preventivní kardiologie IKEM.

Jedná se o každoroční událost organizovanou občanským sdružením Rytmus srdce. Občanské sdružení Rytmus srdce pomáhá pacientům s poruchami srdečního rytmu spojit se s organizacemi, nadacemi i profesními sdruženími, které se na prevenci srdečních arytmií zaměřují. Jeho cílem je zvyšování povědomí o srdečních arytmiích, jejich diagnostice, léčbě a zlepšení kvality života pacientů trpících tímto onemocněním.

Více informací o sdružení Rytmus srdce naleznete na: www.rytmus-srdce.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

20:48 SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

Ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv se 1. května 2024 stal MUDr. Tomáš Boráň. Na základě vý…