Bulharsko směřuje k nákupu reaktoru od Westinghouse, rozhodnout se má do konce roku

06.12.2013 10:25

Bulharská vláda by měla rozhodnout o výstavbě dalšího jaderného reaktoru s využitím americké technologie do konce roku, prohlásil to bulharský ministr hospodářství a energetiky Dragomir Stojnev.

Bulharsko směřuje k nákupu reaktoru od Westinghouse, rozhodnout se má do konce roku
Foto: Westinghouse
Popisek: Westinghouse

Poté, co Bulharsko upustilo od plánu vystavět novou elektrárnu Belene s výkonem 2 000 MW, si země najala společnost Westinghouse, aby pro ni zpracovala plány na nový reaktor v elektrárně Kozloduj.

Ministr Stojnev v uplynulých dnech jednal o projektu s americkými partnery v USA. Po svém návratu popsal své zkušenosti v rozhovoru pro bulharský deník Trud. „V současné době disponuje Westinghouse nejmodernějším jaderným zařízením na světě, které je zároveň nejbezpečnější. Stejný názor má také Ivan Genov, ředitel elektrárny Kozloduj. V této oblasti neznám většího odborníka a Genov prohlásil, že pokud by se reaktor AP1000 nacházel ve Fukušimě, nedošlo by k havárii, která se tam odehrála. Reaktor má životnost 60 let s možností prodloužení o dalších 20 let, tudíž zajistí energetickou bezpečnost pro několik generací.“

Stojnev nyní připravuje zprávu, kterou bude schvalovat premiér Orešarski. Výstavba by mohla začít v roce 2016 a trvat zhruba čtyři roky. Americká Ex-Im Bank už se nechala slyšet, že je připravena financovat až 70 % nákladů na projekt.

Bulharsko patří mezi několik zemí EU, které plánují nové reaktory i po havárii ve Fukušimě a německém rozhodnutí odstavit jaderné elektrárny. Stávající bloky elektrárny Kozloduj tvoří asi 35 % výroby energie v zemi, ovšem licence na provoz jednoho z reaktorů vyprší v listopadu 2017 a dalšího o dva roky později.

V roce 2006 Rusko nabízelo financování elektrárny Belene, ale bývalá středopravá koalice nabídku odmítla z důvodu obav, aby Moskva nezískala kontrolu nad bulharskou jadernou energetikou.

Zdroj: Trud, Reuters

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

7:23 České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

Poslední dubnový víkend se poprvé v letošním roce otevře ČD Muzeum v Lužné u Rakovníka. Pro návštěvn…