Lotyšský prezident burcoval. Z Ruska přišel výsměch. Ze Západu varování

17.03.2024 7:50 | Monitoring

Edgars Rinkevičs, lotyšský prezident, se s podporou Emmanuela Macrona nemazal. „Rusko musí být zničeno!“ zvolal do veřejného prostoru. Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová mu okamžitě vrátila slovní úder. Varovná slova však zazněla nejen od ní, ale i od západních analytiků. Část z nich je slovy lotyšského prezidenta „hluboce znepokojena“.

Lotyšský prezident burcoval. Z Ruska přišel výsměch. Ze Západu varování
Foto: Hans Štembera
Popisek: Riga, hlavní město Lotyšska. Po tvrdém lockdownu v podzimním hávu

Lotyšský prezident Edgars Rinkevičs se postavil po bok francouzského prezidenta Emmanuela Macrona a prohlásil, že EU by měla nakreslit červenou čáru, za kterou nelze jít, ale neměla by ji kreslit sama sobě, nýbrž Rusku.

„Plně podporuji Emmanuela Macrona. Neměli bychom kreslit červené čáry pro sebe, musíme kreslit červené čáry pro Rusko a neměli bychom se bát je prosadit. Ukrajina musí vyhrát, Rusko musí být poraženo. Rusko delenda est!“ promluvil estonský prezident částečně latinsky a sáhl ke klasickému citátu: „Carthago delenda est – Kartágo musí být zničeno.“ Lotyšský prezident tedy vyrukoval s prohlášením „Rusko musí být zničeno“.

Jde o výrok Marca Porcia Cata staršího, antického římského republikového myslitele, který v jisté fázi svého života končil jakýkoli svůj proslov větou „Ceterum (autem) censeo Carthaginem esse delendam,“ neboli „Ostatně soudím, že Kartág musí být zničeno“. Šlo o období, kdy spolu Řím a Kartágo ležící na severu Afriky soupeřili o největší vliv ve Středozemním moři.   

Zašel lotyšský prezident příliš daleko?

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová mu okamžitě vrátila slovní úder. Připomněla, že Cato starší kritizoval především římskou společnost své doby. Byl si však také vědom toho, že tak velká města, jako byly Kartágo a Řím, nemohou v klidu existovat dle sebe.

„Ohnivý řečník Cato starší byl v celé republice známý tím, že veřejně odsuzoval neřesti a dekadenci římské elity, kritizoval je za luxus a smyslnost. Když oslovil své spoluobčany, vyzval je, aby dodržovali zásady svých předků a budovali život založený na střídmosti a šetrnosti. Cato věnoval morálce celou jednu báseň, ve které bojoval proti lenosti, marnotratnosti a laxnosti. Vzdoroval cizím vlivům, snažil se uchovat ve svých spoluobčanech starého římského ducha. Odsoudil zhýralost,“ napsala Zacharovová na sociální síti X.

„Edgars Rinkevičs je aktivista extremistického hnutí LGBT. Měl by vědět, co cenzor (římský úředník, pozn. red.) Cato považoval za jeden z hlavních hříchů společnosti. Historik Polybius píše, že podle Cata je ‚hlavním znakem degradace státu situace, kdy roztomilí chlapci dostávají více peněz než úroda z oraného pole‘. Rinkevičs chtěl zajiskřit svou myslí, ale zajiskřil tím, co považoval za důležitější,“ pokračovala mluvčí.

Zašel lotyšský prezident příliš daleko?

Analytici z OSINT, tj. z uskupení, jež pracuje s otevřenými zdroji, varují, že slova lotyšského prezidenta dál zvyšují napětí mezi Západem a Ruskem. Zvyšovat napětí s Ruskem není podle analytiků ideální, protože vlastní jaderné zbraně a teoreticky by je mohlo použít, pokud se bude cítit jako země zahnáno do kouta. Jejich varování zaznělo taktéž na online platformě X.

„Ve skutečnosti USA pravděpodobně stále chápou, že jaderné hřiby nejsou tolerovatelnou cenou za vítězství v zástupné válce ve východní Evropě,“ upozorňují analytici OSINT.

Zašel lotyšský prezident příliš daleko?

Ředitel Maratonské iniciativy Elbridge Colby, jeden ze spolutvůrců národní obranné strategie USA z roku 2018 varuje, že Rusko a Čína mají potenciál na to, aby se pokusily zničit Západ, pročež vůbec není dobré tyto země dráždit podobně, jak to učinil lotyšský prezident.

„Tento druh rétoriky je hluboce znepokojující. Rusko a nyní Čína mají moc – ať se nám to líbí, nebo ne – vyhladit nás. Proto každý konflikt s nimi – nedej bože – musí být omezen, aby byl rozumný. To znamená, že musí vidět přijatelné východisko, aby ukončili a omezili válku,“ napsal Elbridge Colby. „Když počítáme s potenciální smrtí milionů, musíme být obezřetní a racionální. Cokoli jiného – mj. kavalírské prohlášení, že jaderné Rusko musí být zničeno – není morální, natož moudré. Zdá se, že naše současná vládnoucí třída v příliš mnoha případech postrádá moudrost, střízlivost, hloubku a smysl pro tragédii a odpovědnost, které projevovaly dřívější generace poválečných vůdců. To je velmi znepokojující,“ pokračoval Elbridge Colby.

Zašel lotyšský prezident příliš daleko?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Macronův sen o míru během olympiády. Hoffman tuší, proč nevyjde

17:01 Macronův sen o míru během olympiády. Hoffman tuší, proč nevyjde

POHLED IVANA HOFFMANA Sprnová olympiáda v Paříži se Emmanuelu Macronovi zdá vhodnou příležitostí, ab…