Bureau Veritas: V Česku se denně zraní v práci přes sto lidí

09.09.2014 8:59

Více než sto lidí denně se zraní v České republice během výkonu svého zaměstnání, což znamená zhruba čtyři pracovní úrazy za hodinu.

Bureau Veritas: V Česku se denně zraní v práci přes sto lidí
Foto: Martin Kovář
Popisek: Chirurgický zákrok, ilustrační foto

Největší počet úrazů je ve středních Čechách, na jižní a severní Moravě. Vyplývá to ze statistik Státního úřadu inspekce práce (SÚIP) za první pololetí letošního roku. V tomto období se v Česku stalo roku 19 781 pracovních úrazů, 40 z nich bylo smrtelných. Nejvíce nehod se stává ve výrobních a zpracovatelských firmách. Skoro k třem tisícům pracovních úrazů pak podle zaměstnavatelů došlo během chůze jejich zaměstnanců.

Nejčastější zranění

„Nejčastěji se zraní člověk při manipulaci s materiálem. Nejvíce pracovních úrazů pak hlásí továrny nebo provozy, kde se zaměstnanci pohybují v poměrně složitém prostředí a pracují například s těžkými stroji. Zajistit dostatečnou bezpečnost práce je poměrně složité. Riziko úrazu – lehčího nebo vážnějšího – je samozřejmě různé. Nicméně často se stává, že majitel nebo provozovatel opomine drobnost - třeba řádné označení schodu, která může pomoct takovým úrazům předejít. I tak by se dalo ušetřit hodně peněz na odškodněních nebo náhradách,“ komentuje statistiky vedoucí inspektor Milan Pavelčík z Bureau Veritas.

Mezi další nejběžnější pracovní úrazy patří ty, které se stanou zaměstnancům během chůze – celkem jde za půl roku o zhruba tři tisíce případů. Většinou jde právě o přehlédnutí schodu, uklouznutí nebo podobné nehody, které většinou končí lehčím úrazem. Poměrně časté jsou úrazy během řezání, během ukládání hmotných věcí nebo čištění a mytí.

Pracovní úrazy v 1. pol. 2014 dle krajů:

Seznam krajů

Počet úrazů, 2014

Středočeský kraj

2 422

Jihomoravský kraj

2 064

Moravskoslezský kraj

1 866

Plzeňský kraj

1 675

Hlavní město Praha

1 638

Ústecký kraj

1 487

Olomoucký kraj

1 291

Královéhradecký kraj

1 271

Pardubický kraj

1 161

Jihočeský kraj

1 151

Zlínský kraj

1 089

Vysočina

975

Liberecký kraj

776

Karlovarský kraj

630

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

20:48 Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

V rámci oslav výročí Pražského povstání se dnes konal vzpomínkový pietní akt na místě bývalého nacis…