ČD: V rychlících z Prahy do Hradce Králové a Trutnova se bude cestovat v kvalitě EuroCity/InterCity

10.03.2016 11:26

Národní dopravce České dráhy pokračuje ve výměně vozů, nyní se změna projeví na rychlíkové lince Praha – Hradec Králové – Trutnov.

ČD: V rychlících z Prahy do Hradce Králové a Trutnova se bude cestovat v kvalitě EuroCity/InterCity
Foto: red
Popisek: ČD - logo

Osobní vagóny z počátku 90. let v kmenové části vlaků nahradí velkoprostorové vozy typu EuroCity / InterCity. Ty cestujícím nabídnou klimatizaci, volbu míst za sebou nebo proti sobě se stolkem, nebo elektrické zásuvky pro napájení mobilních telefonů, notebooků a další elektroniky. České dráhy mezi Prahou, Hradcem Králové a Trutnovem letos vymění tři čtvrtiny osobních vozů v základní části souprav. Starší zatím zůstanou doplňkové posilové vozy.

„Největší obnova rychlíkových souprav v historii Českých drah se nyní přesouvá na linku Praha – Hradec Králové – Trutnov,“ oznámil Michal Štěpán, člen představenstva zodpovědný za osobní dopravu. „Během příštích týdnů nasadíme na tuto linku prvních osm velkoprostorových vozů typu Bpee, které jsme dosud využívali na spojích EuroCity. Jezdily například do Vídně, Budapešti nebo Žiliny. Cestující z Prahy do Hradce Králové a Trutnova tak získají stejný komfort cestování, jako nabízíme v komfortních mezistátních vlacích nejvyšší kategorie,“ dodal Michal Štěpán.

Vozy typu Bpee nabízejí svým cestujícím ve 2. třídě tyto výhody:

  • klimatizovaný interiér;
     
  • čalouněné sedačky uspořádané za sebou nebo proti sobě, v takovém případě je mezi sedačkami i větší stolek umožňující například práci na notebooku;
     
  • elektrické zásuvky 230 V 50 Hz pro napájení drobné elektroniky cestujících, jako jsou notebooky, mobilní telefony a další drobná přenosná elektronika;
     
  • audiovizuální informační systém;
     
  • uzavřený systém WC s možností používat WC také ve stanici.

První třída v novém už jezdí

„České dráhy letos vymění tři čtvrtiny všech osobních vozů v základní soupravě téměř u všech rychlíků na této lince. Už od nového jízdního řádu na ní jezdí modernizované kombinované vozy 1. a 2. třídy a během roku sem přesuneme další vozy typu Bpee z vlaků EuroCity. Ze starších vozů tak zatím v soupravě zůstanou vozy se služebním oddílem a posilové vozy, které řadíme do vlaků ve špičce,“ upřesnil celkový rozsah obnovy vozů na trati Praha – Hradec Králové – Trutnov Michal Štěpán.

Už od prosince jsou v rychlících Praha – Hradec Králové – Trutnov zařazeny modernizované vozy 1. a 2. třídy typu ABpee. Také tyto vozy, stejně jako nově nasazené vozy 2. třídy, nabízejí svým cestujícím klimatizované prostředí, elektrické zásuvky 230 V 50 Hz pro napájení drobné elektroniky jako jsou notebooky nebo mobilní telefony. V 1. třídě jsou mezi sedačkami stoly s rozkládacími křídly, na kterých je snadné i během cesty pracovat. Vozy mají také prostor pro přepravu jízdních kol.

Vlakem z Hradce Králové do Prahy od 75 Kč

Vlaky mezi Hradcem Králové a Prahou mají plánovanou cestovní dobu 1 hodinu a 34 minut, resp. 1 hodinu a 40 minut v opačném směru. Cena vlakové jízdenky až do centra Prahy se pohybuje od 75 Kč pro majitele In Karet a od 95 Kč pro další cestující. Lidé mohou využívat i další slevy, např. skupinové, skupinové víkendové a další.

Cestovní čas je tak plně srovnatelný s autobusy na této lince, a to včetně spojů, které končí v Praze na Černém Mostě, kdy cestující musí dále do centra využít metro. V takovém případě musí cestující počítat s dalšími 20 až 30 minutami na cestu a nejméně s 24 Kč na jízdenku MHD.

 

Možnosti cestování z východních Čech do Prahy

trasa

vzdálenost

plánovaná doba jízdy

cena s In Kartou

/ bez In Karty

Hradec Králové – Praha

116 km

1 hod. a 34 min.

od 75 / od 95 Kč

Trutnov – Praha

185 km

3 hod. a 2 min.

od 129 / od 159 Kč

Náchod – Praha

160 km

2 hod. a 40 min.

od 119 / od 129 Kč

Broumov – Praha

201 km

3 hod. a 41 min.

od 149 / od 169 Kč

Rychnov n. K. – Praha

153 km

2 hod. a 41 min.

od 109 / od 149 Kč

V rychlících z Prahy do Hradce Králové a Trutnova se bude cestovat v kvalitě EC / IC (vůz 2. třídy)

Vůz 2. třídy řady Bpee

V rychlících z Prahy do Hradce Králové a Trutnova se bude cestovat v kvalitě EC / IC (vůz 1. třídy)
Kombinovaný vůz řady ABpee (oddíl 1. třídy)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…