ČEZ: Díky schodolezu může desetiletý David do počítačové učebny i na hudebku

19.10.2012 18:10

Základní škola Josefa Hlávky Přeštice včera odpoledne slavnostně představila nový schodolez. Využije jej například třeťák David, jehož nemoc mu neumožňuje výstup do vyšších pater školní budovy v Rebcově ulici. Od příštího školního roku se škola chystá přijmout další handicapované žáky. Pořízení schodolezu, který to umožní, podpořila Nadace ČEZ částkou 123 690 korun.

ČEZ: Díky schodolezu může desetiletý David do počítačové učebny i na hudebku
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

ZŠ Josefa Hlávky má více budov, první stupeň se nachází ve školní budově staré 125 let. Její počítačová třída a učebna hudební výchovy ve třetím patře byly donedávna pro pohybově znevýhodněné žáky bez cizí pomoci nepřístupné. Vše se změnilo letos v únoru, kdy škola zažádala o grant Oranžové schody a uspěla.

„Schodolez je bateriově poháněný elektrovozík s pásy opatřený sedadlem, na které se dá připoutat podobně jako v autě. Využijí jej také handicapovaní rodiče našich žáků nebo děti po úrazu, které mají nohu v sádře. Nyní už mohu říct, že naše škola je otevřena každému,“ usmívá se ředitel ZŠ v Přešticích Josef Šperl.

Architektonické bariéry na základních a středních školách ztěžují začlenění handicapovaných žáků do běžného vyučování. Odstranit tyto překážky pomáhá již druhý rok projekt Nadace ČEZ s názvem „Oranžové schody.“ „Zatím jsme rozdělili částku 9 532 071 korun mezi 22 škol, tři z nich jsou v západních Čechách. Příspěvky na výtahy, plošiny či schodolezy poskytujeme základním a středním školám. Podporujeme také nákup zvukových a světelných naváděcích systémů pro žáky a studenty se sníženou schopností orientace,“ vysvětluje princip grantového řízení Ivana Götzová z Nadace ČEZ.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČEZ

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Společnost Elektrárna Dukovany II obdržela doplněné nabídky od uchazečů na dostavbu

16:46 ČEZ: Společnost Elektrárna Dukovany II obdržela doplněné nabídky od uchazečů na dostavbu

Společnost Elektrárna Dukovany II (EDU II), stoprocentní dceřiná společnost ČEZ, obdržela doplněné n…