ČEZ Distribuce spustila nový jednotný dispečerský řídicí systém

16.07.2013 16:54

Společnost ČEZ Distribuce, a. s., po třech letech od zahájení projektu převzala a spustila kompletní jednotný dispečerský systém pro řízení celé distribuční sítě. Systém pro ČEZ Distribuce zpracovala společnost Ness Technologies Inc., která zakázku získala v roce 2010 ve veřejném výběrovém řízení. Nový jednotný dispečerský řídicí systém má zásadní vliv v oblasti spolehlivosti na celou distribuční síť spravovanou ČEZ Distribuce, která čítá kromě jiného 3,5 milionu odběrných míst.

ČEZ Distribuce spustila nový jednotný dispečerský řídicí systém
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Nový jednotný systém řízení distribuční sítě velmi vysokého, vysokého a nízkého napětí nahradil pět stávajících rozdílných dispečerských systémů. Jeho klíčovými výhodami jsou jednotná data, jeden dispečerský řídicí systém pro celé území ČEZ Distribuce a nepřetržitá aktualizace a synchronizace i nezbytné zálohování dat. Nový systém kromě realizace nových projektů Smart Grid umožní optimalizaci řízení distribuční sítě a zejména větší míru zabezpečení a možnosti kooperace mezi regiony včetně kompletního převzetí řízení v případě výpadků či živelních pohrom.

„Nový jednotný dispečerský řídicí systém je jedním z klíčových projektů ČEZ Distribuce a je součástí opatření společnosti zaměřených na zlepšení kvality dodávky elektřiny našim zákazníkům. Realizací tohoto projektu jsme posílili úroveň bezpečnosti a spolehlivosti řídicího systému distribuční soustavy společnosti. Výhodné je také zlepšení úrovně provázanosti na zákaznické systémy i call centrum, díky kterým dokážeme například zákazníkem nahlášený problém rychleji a přesněji identifikovat a vyřešit,“ vysvětluje Pavel Filipi, ředitel úseku řízení sítí ČEZ Distribuce a.s. a pokračuje: „Společnost Ness při práci na tomto projektu potvrdila, že má silné technologické know-how a nadšené odborníky.“

Firma Ness společně s partnerskou společností ELEKTROSYSTEM a.s. dodali kompletní hardwarovou i softwarovou infrastrukturu a osvědčený systém řízení RIS, zajistili migraci a integraci dat a vytvořili rozhraní i pro ostatní systémy zákazníka, jako jsou například GIS, SAP, CRM zákaznických center apod. Důležitou součástí je i trenažér systému pro zaškolování dispečerů. Podmínkou byla realizace celého projektu bez ohrožení provozu distribuční soustavy.

„Ceníme si toho, že jsme dokázali zrealizovat tak náročný projekt ve vymezeném čase a bez překročení rozpočtu. Uvědomujeme si, že jde o začátek spolupráce s ČEZ Distribuce na dalším rozvoji systému. Máme přichystánu mapu rozvoje, která se snaží s předstihem připravit na předpokládané technologické změny v energetice. Cílem je být připraveni na rozvoj inteligentních distribučních sítí a díky konceptu Grid4Life ho aktivně ovlivňovat. Čeká nás totiž stále větší propojení informačních a komunikačních technologií s energetikou,“ předpovídá Jiří Stich, Business Development Director, sektor Utilities & Manufacturing, Ness Technologies.

Další zajímavá fakta:

• ČEZ Distribuce spravuje 160 000 km distribučních vedení napětí a asi 58 000 transformačních stanic,
• distribuční soustavou společnosti v roce 2012 proteklo 43 344 GWh elektrické energie do více než 3,5 miliónu odběrných míst,
• systém dokáže za vteřinu zpracovat až 1000 změn, které do něj vstupují z koncentrátorů dat,
• všechna data jsou po příchodu do dispečerského řídicího systému do dvou vteřin zpracována a k dispozici pro další rozhodování a řízení distribuční soustavy (při významných změnách nebo výpadcích v distribuční síti mohou být uvedené výkony ještě násobně vyšší),
• garantovaná dostupnost celého systému dosahuje hodnoty 99,95 %.

O společnosti ČEZ Distribuce, a. s.

ČEZ Distribuce, a. s., je držitelem licence na distribuci elektřiny a ve smyslu energetického zákona č. 458/2000 Sb. je provozovatelem distribuční soustavy.

Společnost působí na území krajů Plzeňského, Karlovarského, Ústeckého, Středočeského, Libereckého, Královéhradeckého, Pardubického, Olomouckého, Moravskoslezského a částečně v kraji Zlínském a Vysočina. Hlavním posláním společnosti je distribuce elektrické energie fyzickým a právnickým osobám a stálé zvyšování kvality a spolehlivosti dodávky všem odběratelům, zajištění plně funkční role výkonného správce aktiv distribuční soustavy a optimální řízení distribuční soustavy s ohledem na minimalizaci ztrát a výpadků při dodržení maximální spolehlivosti provozu. Předpokladem k naplňování podnikatelského záměru a poslání společnosti je bohatá tradice a know-how převzaté z dřívějších regionálních energetických společností a podporované odpovídajícím technickým i personálním zázemím.

O společnosti Ness Technologies, Inc.

Společnost Ness Technologies je globálním partnerem v oblasti business procesů a technologií. Řešení a služby pokrývají všechny vertikály i procesy v podnikání jejích zákazníků od softwarového inženýrství, systémovou integraci, vývoj aplikací, poradenství a distribuci software. Své služby staví na dlouhodobě budovaných a ověřených kompetencích, včetně nabídky outsourcingu, near shore i off shore dodávek. Se 7000 zaměstnanci v pobočkách v Severní Americe, Evropě, Izraeli a Indii má Ness potřebnou sílu a invenci pro realizaci obchodních i technologických cílů svých zákazníků ve více než 20 zemích. Ness spojuje výhody globálního know-how a místních odborných i obchodních znalostí. Na českém trhu patří k leaderům v oblasti business a IT služeb. Tým 600 odborníků v Praze, Brně a Ostravě je strukturován tak, aby byl vždy blízko zákazníkům a jejich potřebám.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČEZ

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

20:48 Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

V rámci oslav výročí Pražského povstání se dnes konal vzpomínkový pietní akt na místě bývalého nacis…