ČEZ: Hasiči z Elektrárny Počerady zažili pololetí plné preventivních kontrol

13.07.2013 15:17

Během prvního pololetí letošního roku absolvovali profesionální hasiči z Elektrárny Počerady 101 výjezd.

ČEZ: Hasiči z Elektrárny Počerady zažili pololetí plné preventivních kontrol
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Sedmkrát přitom vyjížděli v rámci Integrovaného záchranného systému (IZS) a pouze jednou poskytovali v lokalitě elektrárny první předlékařskou pomoc. V případě požárů, jak v elektrárně, tak i v jejím okolí mají kolonku prázdnou. Jednou ovšem spěchali k údajně hořícímu kontejneru ve Vyškově, jak se ale ukázalo, nádoba na odpad byla netknuta.

„I to se někdy v rámci výjezdů započítaných do IZS stává, že se jedná o planý poplach, také ovšem mohlo jít o nějakého vtipálka, který zavolal na tísňovou linku. Opravdu nevím, každopádně jsme nemuseli zasahovat,“ konstatoval Josef Hubač, velitel Hasičského záchranného sboru podniku Elektrárna Počerady (HZSp – EPC). Jak dále uvedl, většinou se výjezdy v rámci IZS týkaly nového zdroje, tedy staveniště paroplynového cyklu. „V tomto případě šlo rovněž o jednu předlékařskou pomoc, kdy se zaměstnanci jedné dodavatelské firmy udělalo na pracovišti nevolno. Ostatní zásahy byly technického rázu, jako například vyproštění osob z výtahu. Jedenkrát jsme vyjížděli i mimo elektrárnu, a to odstranit po bouřce ze silnice spadlý strom.“

Technická či technologická pomoc hasičů přímo v lokalitě elektrárny byla zapotřebí padesátkrát, například se týkala odčerpávání vody po průtržích mračen, vyprošťování osob z výtahu, odvětrávání prostor a podobně. Asistencí a dohledů při práci s otevřením ohněm bylo pět. Ostatních výjezdů, mezi něž se řadí i plané poplachy, bylo celkem 38.

„Samozřejmě jsme nezapomněli ani na prevenci, v provozu jsme proto byli na celkem 135 kontrolách, během nichž nebyly zjištěny žádné vážné závady nebo neshody s provozním řádem elektrárny a plněním předepsaným opatřením. To samé jsme konstatovali i v průběhu dalších 212 kontrol, jež se týkaly vyloženě práce v prostorách se zvýšeným požárním nebezpečím. Na druhou stranu nás pro změnu během tematické kontroly prověřili kolegové ze žateckého územního odboru HZS ČR. I my jsme prošli, neboť nebyly u nás shledány žádné závažné nedostatky porušení zákona a vyhlášky,“ poznamenal spokojeně Josef Hubač.

To samé se týkalo i květnové prověření havarijní připravenosti jednotky, kdy v administrativní budově, konkrétně v laboratořích vznikl simulovaný požár s podezřením na únik plynů. Mimořádnou událost řešil směnový inženýr ve spolupráci s jednotkou HZSp – EPC. Zaměstnanci elektrárny byli přitom rozhlasem vyrozuměni o vzniku mimořádné události a směnový inženýr vyhlásil evakuaci všech osob z administrativní budovy. Cvičení se zúčastnila také jednotka Hasičského záchranného sboru Ústeckého kraje ze Žatce, jejíž členové měli za úkol vytvořit kvůli úniku plynů dekontaminační pracoviště. „Jednalo se hlavně o prověření součinnosti havarijního štábu elektrárny, naší jednotky a jednotky z územního odboru v Žatci,“ uzavřel Josef Hubač.

Ota Schnepp, mluvčí Skupiny ČEZ pro severní Čechy

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČEZ

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Správa železnic: Modernizace vsetínské stanice pokročila, cestující mají k dispozici nové zázemí

7:02 Správa železnic: Modernizace vsetínské stanice pokročila, cestující mají k dispozici nové zázemí

Ve Vsetíně se uskutečnilo slavnostní otevření společného odbavovacího terminálu pro železniční a aut…