ČEZ: K elektřině a teplu v Temelíně přidali i ekologické cukroví

09.12.2019 18:01

Skoro padesát kilo perníčků a lineckého cukroví vzniklo o víkendu v Jaderné elektrárně Temelín. Na rozdíl od vysoce kvalifikovaných zaměstnanců ale vánoční dobroty vyráběly děti. Využily při tom ale bezemisně vyráběnou elektřinu z jednoho ze dvou největších českých energetických zdrojů.

ČEZ: K elektřině a teplu v Temelíně přidali i ekologické cukroví
Foto: atominfo.cz
Popisek: Temelín

Skoro stejně jako v běžné české domácnosti to o víkendu vypadalo v Infocentru Jaderné elektrárny Temelín. Míchalo se zde těsto, trouby jely naplno a vzduchem se míhaly vykrajovátka a nože na marmeládu. Dětí, které se ale do typického vánočního pečení zapojily, byly ale téměř dvě stovky a pekly výhradně na elektřině přímo z jaderného zdroje.

„Máme výhodu v tom, že infocentrum, jako nedílná součást jaderné elektrárny, funguje takzvaně na vlastní spotřebu. Můžeme tedy stoprocentně garantovat, že původ elektřiny je skutečně bezemisní. A využíváme toho právě při osvětě, týkající se ochrany klimatu a vůbec udržitelného rozvoje,“ vysvětluje vedoucí skupiny vnitřních a vnějších vztahů Temelína Jana Gribbinová.

Přestože několik desítek kilogramů cukroví „zmizelo“ už v procesu výroby a část si děti odnesly domů, malý zbytek jejich produkce budou moci ochutnat někteří zaměstnanci na pravidelných poradách v Temelíně i Praze. Akci organizátoři spojili s večerními projížďkami elektrárnou a také apelem na bezpečnost.

„Bezpečnost je pro zaměstnance a dodavatele nejvyšší priorita. A jedním ze způsobů, jak jim to můžeme připomenout, je dát jejich dětem do rukou nůž a pustit je k horké troubě. Samozřejmě děti o bezpečnosti a hygieně poučujeme, dohlížíme na ně, ale zároveň je to i apel na rodiče, aby se sami chovali tak, jak to chtějí po svých dětech,“ říká vedoucí infocentra Hana Marečková.

V Temelíně nešlo v posledních dnech o jedinou vánoční akci. Zaměstnanci si minulý týden mohli dát kávu s ředitelem, nebo nakoupit na tradičních adventních trzích chráněných dílen. Samotného provozu se tyto akce ale nijak netýkají.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

20:48 SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

Ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv se 1. května 2024 stal MUDr. Tomáš Boráň. Na základě vý…