ČEZ: Sokolí farma si loni připsala dva nové rekordy

21.01.2024 9:36 | Tisková zpráva

Rekordních jedenáct párů sokola stěhovavého zahnízdilo v loňském roce na výškových stavbách (komínech a chladicích věžích) Skupiny ČEZ. Ornitologové z ALKA Wildlife přitom monitorovali dění kolem sokolích budek v lokalitách Dětmarovice, Dukovany, Ledvice, Mělník, Počerady, Poříčí, Proboštov, Prunéřov, Temelín, Třeboradice, Tušimice a Trmice, a to od začátku února do konce listopadu.

ČEZ: Sokolí farma si loni připsala dva nové rekordy
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Ne všude ovšem přebývali sokoli a bohužel ne všem párům se podařilo vyvést mladé. Některé původní páry se rozpadly a jeden zmizel docela. Na druhou stranu nová dvojice se usídlila v Elektrárně Dětmarovice a nové druhy či družky si našli i jedinci, kteří po rozpadu zůstali na místě. Z celkového počtu jedenácti párů jich šest hnízdí na severu Čech.

„Byl to nějak podivný rok, který dost zamíchal sokolími kartami. Například z Elektrárny Prunéřov, kde se sokoli zdržovali minimálně od roku 2006, ovšem první mladé zde po instalaci budky vyvedli až v roce 2013, zmizel pár úplně, aniž by zahnízdil. Přitom ještě na konci loňského května zde byli samec i samice pozorováni. Důvod proč je pro nás velkou neznámou. Zvláště když se jim zde dosud dařilo a k vyvedení mladých měli klid. Pár zde vyvedl celkem 17 mláďat. Pouze třikrát byl neúspěšný, ale vždy v lokalitě zůstal,“ krčí rameny ornitolog Václav Beran, jinak také zoolog a kurátor sbírky Muzea města Ústí nad Labem a výzkumný pracovník ALKA Wildlife, o. p. s.

Záhadou je pro něj i loňské hnízdění na chladicí věži Paroplynového cyklu Počerady. „Vše mělo standardní průběh, samice byla dokonce několikrát pozorována při inkubaci vajec. Pár byl přítomen i 10. května, když jsem budku kontroloval. Místo mladých jsem ale nalezl jen čerstvá obrysová pera z dospělých sokolů a drobné kousky skořápek. Pravděpodobně tak došlo k predaci, tedy k likvidaci vajec nějakým predátorem,“ konstatuje ornitolog.

Anketa

Bude Donald Trump v listopadu zvolen prezidentem USA?

89%
6%
hlasovalo: 26570 lidí

S vývojem loňského zahnízdění v dalších severočeských lokalitách Skupiny ČEZ je ovšem Václav Beran spokojen. V Elektrárně Tušimice sokolí pár vyvedl dvě mláďata (samec a samice), v Teplárně Trmice čtyři (3x samice,1x samec), v Elektrárně Ledvice dvě (2x samice) a v bývalé výtopně ČEZ Teplárenské v Proboštově čtyři (2x samice, 2x samec).

„Oproti předloňským rekordním 33 mláďatům jich byla loni zhruba polovina. I tak jsem ovšem spokojen. Ostatně už jsme podobné „hubené“ roky v minulosti měli. Sokoli jsou dlouhověcí a na podobné neúspěchy jsou od přírody vybaveni. Takže to snad doženou v příštích letech. Také věřím, že se do Prunéřova pár vrátí či zde zahnízdí zcela nový. Navíc nám zbývá ještě budka v Elektrárně Poříčí. Zde se ještě sokoli neobjevili, takže v ní zatím hnízdí poštolky.“

V roce 2023 bylo evidováno na objektech ve vlastnictví ČEZ celkem 11 párů sokolů stěhovavých, což je rekordní počet. Sedm z nich vyvedlo celkem 16 mláďat. Od roku 2011, kdy byla v Elektrárně Tušimice umístěna na chladicí věži vůbec první hliníková sokolí budka v České republice, se na stavbách Skupiny ČEZ vyklubalo a do světa se rozletělo minimálně 163 mláďat sokolů stěhovavých.

„Slovo minimálně je na místě, neboť v prvních letech monitoringu jsme klidně nějaké to mládě ve výšinách staveb mohli přehlédnout. Teď již ovšem máme fotopasti a všechny sokolíky se snažíme okroužkovat,“ podotýká ornitolog Beran. Rekordem je podle něj i první prokázané úspěšné zahnízdění sokolího páru v Elektrárně Dětmarovice. Jedná se totiž o nejvýchodnější hnízdící pár v rámci Skupiny ČEZ a na průmyslové stavbě v ČR vůbec, který zde vyvedl dvě sokolí slečny.

Aby byl výčet loňských mláďat úplný, je k nim ještě nutné přidat další dvě, jedináčky z Jaderné elektrárny Temelín a Teplárny Energotrans na Mělnicku. V areálu této společnosti ze Skupiny ČEZ v Třeboradicích u Prahy se bohužel pár úhynem původního samce rozpadl. Nový „mlaďoch“ se sice objevil vzápětí, ale bez zkušeností, takže zahnízdění zde bylo neúspěšné. To samé se přihodilo i páru z Jaderné elektrárny Dukovany, kde v době inkubace vajec zmizela samice a její partner zahřívání čtyř vajec v kombinaci se sháněním potravy bohužel sám nezvládl. „I on již má novou mladou společnici bez zkušeností, takže uvidíme, jestli se jim už letos zadaří,“ uzavírá Václav Beran.

„Sokolí farma“ Skupiny ČEZ

Skupina ČEZ patří mezi průkopníky ochrany sokola stěhovavého v průmyslových lokalitách. Energetická společnost byla vůbec první v České republice, kdo začal s ornitology spolupracovat na umístění hliníkových sokolích budek na výškových elektrárenských či teplárenských stavbách. Stalo se tak v roce 2011, kdy byla první budka umístěna na ochozu chladicí věže v Elektrárně Tušimice.

Ornitologové z Alka Wildlife mají podporu vedení společnosti od samého začátku projektu, který se během dvanácti let dostal z pokusné fáze až na úroveň jakési stabilní „sokolí farmy“. Výroba a instalace budek přitom probíhá v režii ČEZ. Ornitologům je pak umožněn vstup do provozů za účelem monitoringu sokola stěhovavého včetně umístění fotopastí a kroužkování narozených mláďat.

V době zahnízdění jsou utlumeny i veškeré aktivity spojené s výškovými stavbami s budkami. Výjimka by pouze nastala v případě, kdyby byly nějakým způsobem ohroženy bezpečnost a zdraví zaměstnanců či vlastní provoz elektráren a tepláren.

Na případný nákup fotopastí, speciální optiky, cestovní náklady a podobně jim pak přispívá Nadace ČEZ v rámci grantu Podpora regionů. V období let 2015-2023 se jednalo o celkem 1 808 000 korun. Od roku 2011 se do světa rozletělo ze staveb ČEZ již 163 sokolích mláďat. V současné době evidují ornitologové více než 130 sokolích párů v celé ČR, z toho jedenáct na výškových stavbách Skupiny ČEZ.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Skupina České dráhy loni hospodařila s rekordním ziskem téměř čtyři miliardy

11:27 Skupina České dráhy loni hospodařila s rekordním ziskem téměř čtyři miliardy

Konsolidovaný hospodářský výsledek Skupiny ČD před zdaněním dle Mezinárodních standardů účetního výk…