ČLFA: Evropský leasing loni vzrostl nejvíc od roku 2007

02.04.2015 11:32

Objem evropského leasingu loni dosáhl 267,9 miliardy eur, což představuje meziroční růst o 8,4 %. Jde o největší meziroční nárůst od roku 2007. V předběžných výsledcích za rok 2014 o tom informovala organizace Leaseurope, která zastřešuje evropské leasingové společnosti.

ČLFA: Evropský leasing loni vzrostl nejvíc od roku 2007
Foto: Hans Štembera
Popisek: Měna Euro

Podle Leaseurope loni vzrostl leasing dopravních prostředků o 12,4 %, leasing strojů a zařízení o 1 % a leasing nemovitostí o 7,6 %. Leasing nemovitostí přitom zaznamenal nárůst poprvé od roku 2010. Údaje vycházejí ze souhrnu pořizovacích cen financovaných věcí bez DPH.
Celková hodnota pohledávek z uzavřených leasingových smluv činila v Evropě na konci minulého roku 699,8 miliardy eur, což značí meziroční zvýšení o 0,2 %. Největším leasingovým trhem v Evropě byla loni Velká Británie (s objemem obchodů 59,1 miliardy eur), následovaly Německo (50,2 miliardy eur), Francie (30 miliard eur) a Itálie (15,9 miliardy eur). Podíl České republiky na evropském leasingovém trhu v roce 2014 činil 0,64 %, to je po Polsku druhý nejvyšší podíl v regionu střední a východní Evropy.

„Evropské statistiky za loňský rok korespondují s daty, které jsme zaznamenali v České republice. Objem leasingu movitých investic realizovaných členy České leasingové a finanční asociace (ČLFA) loni meziročně vzrostl o 17,1 %. Nárůst jsme mohli sledovat také v ostatních segmentech trhu. Ukazuje se, že evropská i česká ekonomika opět nabírají dech. Jestli toto oživení povede k dlouhodobějšímu růstovému trendu, ještě říci nemůžeme. Rozhodne především to, jak se Evropská unie vypořádá s vážnými ekonomickými problémy některých členských zemí a nakolik ji ovlivní neklidný geopolitický vývoj,“ říká Jiřina Tapšíková, předsedkyně představenstva ČLFA, která v Radě Leaseurope, řídicím orgánu této evropské federace, zastupovala v uplynulých dvou letech asociace ze střední a východní Evropy.

Federace evropských leasingových asociací (Leseurope)
je zájmovým sdružením zastupujícím více než 2000 leasingových společností a více než 600 pronajímatelů aut z 34 evropských zemí. Odhaduje se, že Leaseurope zahrnuje přibližně 92 % celého evropského leasingového trhu. Členem sdružení je i Česká leasingová a finanční asociace (ČLFA). Více na: www.leaseurope.org

Česká leasingová a finanční asociace (ČLFA)
je zájmovým sdružením finančních institucí zabývajících se finančním a operativním leasingem, úvěry a splátkovými prodeji pro domácnosti i podnikatele a factoringem. Od svého založení v roce 1991 prosazuje jejich společné zájmy a je zároveň partnerem orgánů státu při řešení problémů odpovídajících sektorů finančního trhu. V současné době má 44 členů.  Více na: www.clfa.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP pořádá v sobotu výroční Den otevřených dveří na Kačerově u příležitosti 50 let pražského metra

22:12 DPP pořádá v sobotu výroční Den otevřených dveří na Kačerově u příležitosti 50 let pražského metra

Ve čtvrtek 9. května 2024 uplyne 50 let od slavnostního zahájení provozu první trasy metra v Praze. …