ČNB odhalila bustu Jaroslava Preisse

05.05.2021 7:33

Česká národní banka ve čtvrtek za účasti guvernéra Jiřího Rusnoka a bývalého guvernéra Zdeňka Tůmy slavnostně odhalila bustu architekta československého hospodářského osamostatnění a významného českého bankéře Jaroslava Preisse. Stalo se tak u příležitosti 75 let od jeho úmrtí.

ČNB odhalila bustu Jaroslava Preisse
Foto: Česká národní banka
Popisek: Česká národní banka, logo.

Bronzový odlitek busty, který zhotovil akademický sochař Michal Moravec, nově zdobí budovu ústředí ČNB v Praze v ulici Na Příkopě.

„Ač Jaroslav Preiss nepatřil mezi centrální bankéře, jeho významná role v čele Živnostenské banky a jeho podíl na výstavbě současného sídla ČNB jsou důvody, proč právě zde je smysluplné  vzdát hold jednomu z největších finančníků první československé republiky,“ komentoval umístění busty guvernér ČNB Jiří Rusnok. Celý projev pana guvernéra k záměru uctění památky J. Preisse je k dispozici na webu ČNB.

Úspěch ekonomiky první československé republiky byl výsledkem úsilí řady národohospodářských teoretiků i praktiků. Na počátku jejich snah však stála koncepce, kterou ještě před vznikem Československa v roce 1918 vytyčil Jaroslav Preiss, od jehož úmrtí dnes uplynulo již 75 let.

„Bankéř století“, jak zní jedno z jeho četných přízvisek, dodnes přitahuje pozornost nejen badatelů, ale i široké veřejnosti, protože stvořil bankovně-průmyslový komplex, který zaujímal klíčové postavení v československém hospodářství.

Byl bankéřem, politikem, organizátorem hospodářského a kulturního života, mecenášem, poučeným sběratelem a nadšeným konzumentem umění. Právě to všechno z něho vytvářelo mnohovrstevnatou a snad až renesanční osobnost, která svůj úspěch a vliv neváhala použít ve prospěch hospodářského a kulturního růstu českého národa.

Dalším počinem u příležitosti 75 let od úmrtí Jaroslava Preisse je vůbec první online výstava ČNB. Výstava, kterou je od dnešního dne možné „navštívit“ i z pohodlí domova, návštěvníkům nabízí možnost seznámit se s Preissovou osobností prostřednictvím unikátních archivních dokumentů. Nejčastěji se jedná o jeho korespondenci s předními českými umělci, literáty a politiky nebo jednotlivými institucemi. Více o výstavě a odkaz na ni najdete na webu ČNB.

Osobnost Jaroslava Preisse představuje také nový ČNBvlog kurátora online výstavy a hlavního archiváře ČNB Jakuba Kunerta. Ten mimo jiné i na základě dochovaných dokumentů uložených v Archivu ČNB seznamuje diváky s Preissovými klíčovými myšlenkami a ukazuje jej nejen jako bankéře, ale i v dalších, ne zcela známých rovinách.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Žádost o důchod s detektivní zápletkou - šetření až do složek StB

16:46 Ombudsman: Žádost o důchod s detektivní zápletkou - šetření až do složek StB

Šetření v případě českého seniora žijícího v USA se změnilo v pátrání po důkazech, které by České sp…