ČOI: Kontroly prodeje alkoholických nápojů a tabákových výrobků

25.08.2020 11:48

Česká obchodní inspekce pokračovala i ve 2. čtvrtletí 2020 s kontrolami na dodržování zákonů při nabídce, prodeji a skladování alkoholických nápojů a tabákových výrobků. V tomto období uskutečnila 957 kontrol a porušení právních předpisů zjistila v 294 případech.

ČOI: Kontroly prodeje alkoholických nápojů a tabákových výrobků
Foto: coi.cz
Popisek: Česká obchodní inspekce - logo

Česká obchodní inspekce pokračovala i ve 2. čtvrtletí 2020 v kontrolách dodržování zákona č. 65/2017 Sb., o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek, který upravuje nabídku, prodej a skladování alkoholických nápojů a tabákových výrobků, zákona č. 307/2013 Sb., o povinném značení lihu, zákona č. 353/2003 Sb., o spotřebních daních a zákona č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele.

V období od 1. dubna do 30. června 2020 bylo provedeno celkem 957 kontrol. Porušení zákona č. 65/2017 Sb., o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek, bylo zjištěno v 15 případech a porušení zákona č. 353/2003 Sb., o spotřebních daních, bylo kvalifikováno v 1 případě.

V rámci kontrolní akce byly k 9 kontrolám přizvány osoby mladší 18 let a 12 kontrol bylo provedeno v součinnosti s pracovníky živnostenských úřadů.

tabulka

Zjištěné nedostatky

Porušení zákona č. 65/2017 Sb., o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek, bylo zjištěno v 15 případech:

v 10 případech prodejci neumístili na místech prodeje alkoholických nápojů pro spotřebitele zjevně viditelný text týkající se zákazu prodeje těchto nápojů osobám mladším 18 let, případně nebyl tento text pořízen v zákonem stanoveném provedení, tj. v českém jazyce, černými tiskacími písmeny na bílém podkladě o velikosti písmen nejméně 2 cm (§ 13 odst. 1)

ve 3 případech byl porušen zákaz prodávat nebo podávat alkoholický nápoj osobě mladší 18 let (ustanovení § 11 odst. 5)

v 1 případě prodejce při prodeji tabákových výrobků, kuřáckých pomůcek, bylinných výrobků určených ke kouření a elektronických cigaret prostřednictvím prostředku komunikace na dálku nevyloučil prodej těchto výrobků osobám mladším 18 let, případně nebyl vybaven počítačovým systémem, který by jednoznačně ověřil věk spotřebitele, neboť prodejce je dle tohoto ustanovení povinen v okamžiku prodeje ověřit, že kupující spotřebitel není mladší 18 let (§ 6 odst. 1)

v 1 případě prodejce tabákových výrobků, kuřáckých pomůcek, bylinných výrobků určených ke kouření a elektronických cigaret při prodeji prostřednictvím prostředku komunikace na dálku neoznámil 15 dnů přede dnem zahájení prodeje kuřáckých pomůcek a bylinných výrobků určených ke kouření, písemně povinné údaje o systému ověřování věku a jeho fungování Ministerstvu zdravotnictví (§ 6 odst. 4 písm. c)

Porušení zákona č. 353/2003 Sb., o spotřebních daních, bylo kvalifikováno v 1 případě, kdy byl zjištěn prodej cigaret konečnému spotřebiteli za cenu vyšší, než byla cena uvedená na tabákové nálepce (§ 112).

Porušení některého z ustanovení zákona č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele, bylo prokázáno v 360 případech:

  • ve 154 případech obchodník neseznámil spotřebitele s cenou nabízených výrobků a poskytovaných služeb (§ 12)
  • ve 119 případech došlo k porušování zásad poctivosti prodeje (§ 3)
  • v 31 případech obchodník nevydal doklad o zakoupení výrobků, ačkoli si o něj spotřebitel požádal nebo vydal doklad bez potřebných náležitostí (§ 16)

Porušení dalších ustanovení zákona o ochraně spotřebitele bylo zjištěno menším počtu.

Uložená opatření

Česká obchodní inspekce pravomocně uložila v tomto období celkem 295 pokut v hodnotě 5 966 700 Kč. Uvedené počty pokut a jejich výše se vztahují i k dalším porušením právních předpisů, která byla v rámci kontrol zjištěna, a mohou se tak projevit i v jiných kontrolních akcích.

Pro porušení povinností stanovených zvláštními předpisy ČOI uložila zákaz prodeje na 311 kusů výrobků v celkové hodnotě 15 770,30 Kč a zákaz používání na 30 kusů neověřených měřidel, která neodpovídala obecně závazným právním předpisům, technickým normám, jiným technickým předpisům, popřípadě schválenému typu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR letos upřednostní přirozenou obnovu porostů na historicky největší ploše

13:21 Lesy ČR letos upřednostní přirozenou obnovu porostů na historicky největší ploše

Po zvládnutí kůrovcové kalamity pokračují Lesy České republiky v obnově porostů, letos na čtrnácti t…