ČOI kontrolovala plynové kartuše do turistických vařičů a lamp

21.08.2020 18:00

Česká obchodní inspekce se v oblasti technické kontroly zaměřila na přepravitelná tlaková zařízení – jednorázové plynové kartuše. Jedná se o často využívané náhradní náplně například do přenosných turistických vařičů a lamp.

ČOI kontrolovala plynové kartuše do turistických vařičů a lamp
Foto: coi.cz
Popisek: Česká obchodní inspekce - logo

V rámci této akce inspektoři zkontrolovali 12 typů výrobků. U 7 typů zjistili nedostatky, které byly formálního charakteru a neohrožovaly bezpečnost uživatele.

Česká obchodní inspekce kontrolovala v roce 2019 jednorázové plynové kartuše, které jsou často využívány s přenosnými spotřebiči pro pobyt v přírodě. Nádoba je vyrobená z kovu o celkovém objemu od 50 ml do 1000 ml.

Cílem kontrolní akce bylo ověření dodržování požadavků zákona o technických požadavcích na výrobky, nařízení vlády o technických požadavcích na přepravitelná tlaková zařízení, které jsou také konkretizovaná v dokumentech EU.

U výrobků bylo kontrolováno značení a dokumentace v souladu s uvedenou legislativou, zejména prohlášení o shodě, kopie certifikátů, protokoly o výsledku inspekcí a zkoušek a další doklady související s posouzením shody.

Nedostatky byly zjištěny u 7 typů výrobků, kdy na požádání inspektorů ČOI nebyly vždy k výrobkům předloženy všechny výše uvedené dokumenty.

Česká obchodní inspekce uložila kontrolovaným subjektům, aby provedly nezbytná opatření k nápravě a ta byla ve většině případů splněna. V jednom případě distributor nezajistil odstranění zjištěných nedostatků, přijal dobrovolné opatření, kontrolované výrobky stáhl z distribuce a vrátil zpět dodavateli.

Příslušné dokumenty:

  • zákon č. 22/1997 Sb., o technických požadavcích na výrobky, v platném znění
  • nařízení vlády č. 208/2011 Sb., o technických požadavcích na přepravitelná tlaková zařízení, v platném znění konkretizované Evropskou dohodou o mezinárodní silniční přepravě nebezpečných věcí – ADR, uveřejněnou v částce 12 pod číslem 21/2017 ve Sbírce mezinárodních smluv (dále jen „dohoda ADR“) a Nařízením Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1272/2008 o klasifikaci, označování a balení látek a směsí (dále jen „nařízení CLP“)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

HZS ČR: Letecké hašení bude v budoucnu zajišťovat šest nových vrtulníků

7:44 HZS ČR: Letecké hašení bude v budoucnu zajišťovat šest nových vrtulníků

Jedním z výsledků jednání Vlády České republiky v úterý 30. dubna 2024 bylo schválení rámcového prog…