ČOI: Mluvíte anglicky, zaplatíte více

18.01.2017 11:23

Rozdílné jednání v oblasti prodeje zboží a poskytování služeb vůči jedné skupině spotřebitelů bývá obvykle posuzováno jako diskriminační jednání. Česká obchodní inspekce Středočeského kraje to shledala i v případě provozovny EAT ME & DRINK ME, která anglicky hovořícím inspektorům účtovala více, než byla deklarovaná cena.

ČOI: Mluvíte anglicky, zaplatíte více
Foto: Česká televize
Popisek: ČOI

Na závěr minulého roku provedla ČOI Středočeského kraje a Hlavního města Prahy kontrolu v provozovně EAT ME & DRINK ME na Praze 1. Inspektoři v roli spotřebitelů provedli dva kontrolní nákupy, kdy objednávkou byla palačinka se šunkou a sýrem a trdelník s cukrem. 

V prvním případě byl nákup objednán v českém jazyce a prodejcem byla účtována deklarovaná cena. Palačinka se šunkou a sýrem byla za 120 korun a trdelník s cukrem 50 korun. Celkem nákup činil 170 korun.

V druhém případě byla anglicky mluvícím inspektorům za stejné pokrmy účtována cena celkem za 250 korun. Palačinka se šunkou a sýrem byla za 200 korun, což je o 80 korun více než u česky hovořícího zákazníka. Cena trdelníků byla dodržena.

Česká obchodní inspekce posoudila uvedené rozdílné chování vůči jedné skupině spotřebitelů jako diskriminační jednání, které je v rozporu s ustanovením § 6 zákona č. 634/1992 Sb. o ochraně spotřebitele. V návaznosti na uvedené zjištění bude s prodávajícím zahájeno správní řízení. Za uvedené porušení může být ze zákona uložena pokuta až ve výši 3 miliony korun. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

22:08 Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

Frymburský břeh lipenské přehrady bude zdobit busta nebo jiná hmotná, umělecky cenná připomínka na p…