ČOI: Reklamace zájezdu

03.11.2016 14:10

Reklamaci zakoupeného zájezdu může spotřebitel podat jak u cestovní kanceláře, tak u cestovní agentury, obojí je možné. Na takový podnět spotřebitelky reagovala Česká obchodní inspekce Libereckého kraje. Za porušení zákona o ochraně spotřebitele byla uložena cestovní kanceláři pokuta.

ČOI: Reklamace zájezdu
Foto: tripzone.cz
Popisek: Středozemní moře při západu slunce

Na základě podnětu spotřebitelky proběhla na začátku měsíce října kontrola cestovní kanceláře v Liberci. Spotřebitelka ve svém podnětu uváděla, že u CK chtěla reklamovat zájezd, který byl i touto CK pořádaný. Spotřebitelka si však zájezd vybrala a zakoupila u cestovní agentury. CK ji odmítla s tím, že má zájezd reklamovat tam, kde si ho zakoupila. Na dotaz, do jaké doby musí být reklamace uplatněna, jí byla CK poskytnuta informace, že může přijít kdykoliv. Reklamace s ní nebyla sepsána a žádné písemné potvrzení o uplatnění neobdržela.

Inspektoři ČOI provedli kontrolu na základně zákona č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele. CK potvrdila pravdivost podnětu spotřebitelky, kdy jí skutečně byly podány špatné informace, neboť zájezd může reklamovat buď u CA, nebo přímo u CK, která ho pořádá, a to ve lhůtě do 1 měsíce od návratu ze zájezdu.

Zjištění ČOI bylo vyhodnoceno jako porušení zákona o ochraně spotřebitele, konkrétně pak v paragrafech, které ukládají prodávajícímu povinnost řádně informovat spotřebitele o rozsahu, podmínkách a způsobu uplatnění reklamace a přijmout reklamaci a vystavit písemné potvrzení o jejím uplatnění.

Za porušení zákona č. 634/1992 Sb. o ochraně spotřebitele byla společnosti uložena pokuta příkazem na místě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024 jako příležitost pro český cestovní ruch

16:05 CzechTourism: Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024 jako příležitost pro český cestovní ruch

S blížícím se začátkem Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024, které proběhne od 10. do 26. kvě…