ČOI: V březnu závady pouze v jakosti motorových naft

27.04.2015 16:06

Vzorky motorových paliv odebraných u čerpacích stanic v průběhu měsíce března vykázaly odchylky od jakostních norem pouze u 3 vzorků motorové nafty.

ČOI: V březnu závady pouze v jakosti motorových naft
Foto: Česká televize
Popisek: ČOI

Odebráno bylo celkem 237 vzorků motorových paliv, z nichž nevyhověly technickým normám 3 vzorky, tj. 1,3 % z nich. Celkový poměr zjištěných nedostatků je tedy stejný jako v předchozích dvou měsících. Zákaz prodeje uložila Česká obchodní inspekce do doby zjednání nápravy na téměř 9 tisíc litrů nejakostní motorové nafty za cca 286 000 Kč u dvou čerpacích stanic. S kontrolovanými subjekty, jejichž pohonná hmota nevyhověla limitům stanoveným příslušnou normou, je vedeno správní řízení o uložení sankce. Po nabytí právní moci budou rozhodnutí o pokutě zveřejněna na webu ČOI.

Sledování a monitorování jakosti pohonných hmot probíhalo v měsíci březnu u čerpacích stanic na území České republiky (podle ust. §7 odst. 2 písm. a) zákona č. 311/ 2006 Sb., o pohonných hmotách a vyhlášky č. 133/2010 Sb., o jakosti a evidenci pohonných hmot). Ke kontrole jakosti byly odebrány vzorky automobilových benzinů, motorové nafty, směsného paliva, biopaliva, LPG a CNG. Z celkového počtu 237 vzorků pohonných hmot nevyhověly stanoveným jakostním požadavkům celkem 3 vzorky, což představuje 1,3 % odebraných a kontrolovaných motorových paliv.

Motorové nafty

V březnu bylo odebráno a kontrolováno celkem 99 vzorků motorové nafty, z nichž 3 vzorky nesplnily jakostní požadavky příslušné technické normy, a to parametru bod vzplanutí. Minimální hodnota bodu vzplanutí je při zahrnutí nejistoty měření 53,0 °C. Naměřené hodnoty tohoto jakostního parametru byly u nevyhovujících vzorků podstatně nižší, a to 29,5 °C, 41,0 °C a 44,0 °C). Další kontrolované a analyzované vzorky motorové nafty jakostní ukazatele, stanovené technickou normou ČSN EN 590 – Motorová paliva - Motorové nafty - Technické požadavky a metody zkoušení, splnily.

Biopaliva v pohonných hmotách

Obsah metylesterů mastných kyselin byl v březnu kontrolován u 99 vzorků motorové nafty a obsah etanolu byl zkontrolován u 87 vzorků automobilových benzinů. Překročení horní přípustné hranice obsahu biosložek nebylo laboratorními rozbory zjištěno.

Uložená opatření

Ve dvou případech uložila Česká obchodní inspekce v březnu opatření (podle ustanovení § 7 odst. 1, písm. a) zákona č. 64/1986 Sb., o ČOI), spočívající v zákazu prodeje motorových paliv, která neodpovídala požadavkům zvláštních právních předpisů. Toto opatření bylo vydáno na 8 767,38 l motorové nafty
v hodnotě 286 812,04 Kč.

Výsledky podle inspektorátů

Závěr

Rozbory odebraných vzorků motorových paliv prokázaly odchylky od jakostních norem u 3 vzorků motorové nafty. Oproti měsíci únoru byl v březnu 2015 zjištěn vyšší poměr nevyhovujících vzorků u motorové nafty. Celkový poměr nejakostních pohonných byl však shodný s předchozími měsíci, tj. lednem a únorem, a to 1,3%.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČSÚ: Domácnosti vodou nadále šetří, v průmyslu její spotřeba mírně roste

11:44 ČSÚ: Domácnosti vodou nadále šetří, v průmyslu její spotřeba mírně roste

Češi v roce 2023 denně spotřebovali v průměru téměř 87 litrů vody, což bylo o zhruba tři litry méně …