ČOI: Zákonné povinnosti v pohřebních službách nejsou stále dodržovány

12.01.2018 12:56

Česká obchodní inspekce pravidelně monitoruje dodržování zákonných povinností v pohřebních službách.

ČOI: Zákonné povinnosti v pohřebních službách nejsou stále dodržovány
Foto: Česká televize
Popisek: ČOI

Výsledky kontrol za poslední čtyři roky ukazují, že přibližně každá druhá provozovna porušuje právní předpisy. Většina obchodníků neinformuje spotřebitele o ceně služeb nebo výrobků a nevydává potvrzení o převzetí objednávky. Situace se nezměnila ani v případě kontrol, které proběhly v období od 1. září do 30. listopadu 2017. Ze 115 kontrolovaných provozoven bylo zjištěno pochybení u 54 (tj. téměř 50 %).

Česká obchodní inspekce uskutečnila v období od 1. září do 30. listopadu 2017 kontrolní akci zaměřenou na dodržování zákonných povinností při nabídce a poskytování pohřebních služeb. Inspektoři provedli celkem 115 kontrol a u 54 z nich zjistili porušení právních předpisů, což představuje 47,0 %.

Kontroly - pohřební služby 1. září až 30. listopad 2017

 

Inspektorát

Počet provedených kontrol

Počet kontrol se zjištěním

Zjištění v %

 
 

Středočeský a Hl. město Praha

11

5

45,5%

 

Jihočeský a Vysočina

12

4

33,3%

 

Plzeňský a Karlovarský

5

0

0,0%

 

Ústecký a Liberecký

24

16

66,7%

 

Královéhradecký a Pardubický

16

6

37,5%

 

Jihomoravský a Zlínský

27

11

40,7%

 

Olomoucký a Moravskoslezský

20

12

60,0%

 

Celkem

115

54

47,0%

 

Zjištěná porušení

Nejčastěji byl porušován zákon č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele:

  • ve 22 případech prodávající neinformoval spotřebitele v souladu s cenovými předpisy o ceně prodávaných výrobků nebo poskytovaných služeb (§ 12)
  • ve 12 případech, kdy nebyla služba poskytnuta na počkání, prodávající nevydali spotřebitelům písemné potvrzení o převzetí objednávky (§15 odst. 3), v některých případech sice potvrzení vydáno bylo, ale neobsahovalo některé z povinných údajů
  • ve 12 případech prodávající neinformovali spotřebitele o rozsahu, podmínkách a způsobu reklamace, spolu s údaji o tom, kde reklamaci uplatnit (§ 13)
  • v 6 případech byly porušeny informačních povinnosti, kdy prodávající musí zajistit, aby jím prodávané výrobky byly přímo viditelně a srozumitelně označeny výrobcem, příp. dovozcem, názvem výrobku, údaji o hmotnosti, množství nebo velikosti, apod. (§ 10 odst. 1,3,4)
  • v 5 případech nebyly dodrženy povinnosti informovat spotřebitele o mimosoudním řešení spotřebitelských sporů (§ 14 odst. 1)
  • ve 3 případech poskytovatelé služeb porušili povinnost prodávat výrobky a poskytovat služby za ceny sjednané v souladu s cenovými předpisy nebo ceny výrobků nebo služeb nesprávně účtovali (§ 3 odst. 1 písm. c)
  • ve 2 případech bylo zjištěno porušení jiných ustanovení zákona o ochraně spotřebitele

Uložená opatření

Česká obchodní inspekce pravomocně uložila v období od 1. září do 30. listopadu 2017 celkem 49 pokut v  hodnotě 83 500 Kč. V rámci kontrolní akce byl také vydán zákaz prodeje na 85 kusů výrobků v celkové částce 53 425 Kč. Vzhledem k tomuto, že se situace v oblasti poskytování služeb a prodeji výrobků v pohřebnictví nelepší, bude ČOI v těchto kontrolních akcích pokračovat i v roce 2018.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ERÚ: Spotřeba plynu v prvním čtvrtletí klesla o více než čtyři procenta, hlavně díky teplému počasí

19:15 ERÚ: Spotřeba plynu v prvním čtvrtletí klesla o více než čtyři procenta, hlavně díky teplému počasí

Spotřeba zemního plynu v České republice v prvním čtvrtletí roku v meziročním porovnání znovu klesla…